Megvizsgálták, de nem csökkentik az online pénztárgépek adatátviteli díját

2017.07.24. 13:20

Az online pénztárgépek és az adóhatóság közötti adatkapcsolat ára idén már nem fog csökkenni, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az árat minden év végén vizsgálják felül, a legutóbbi januárban befejezett értékelés nem hozott érdemi változásokat a 2017-es évre.

A vizsgált tényezőkben a hatósági ár csökkentését eredményező változás nem következett be

- közölte Tállai András miniszterhelyettes Varga Mihály miniszter nevében. A levelet válaszként adta ki a minisztérium Tóth Bertalan MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére.

Azt írták, hogy az online pénztárgépes szolgáltatások árát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve az érintett szolgáltatók bevonásával történő éves felülvizsgálaton többek között az aktuális piaci viszonyok, a szolgáltatást igénybe vevők számának alakulása, illetve a háttérrendszerek működtetésének költségei fényében vizsgálják felül, és ha szükséges, módosítják is azokat. Így komolyabb árcsökkentésre 2018-ig most már nincs is esély.

Ugyanakkor elvileg befolyásolhatja a hatósági árakat az a széleskörű szoftverfrissítés, amelyet idén hajt végre az NMHH. A frissítésre a műszaki követelmények tavalyi változása miatt kerül sor, és a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az év végén fog kiderülni, hoz-e érdemi változást ez az adatkapcsolat árában.

A képviselő kérdésében felidézte, a piacvezető Mobil Adat Távközlési és Informatikai Szolgáltató Kft . a 2014. évben 1, 5 milliárd forintos árbevétel mellett 226,6 millió forint adózott eredményt, a 2015. évben 2,0 milliárd árbevétel mellett 453,0 millió forint adózott eredményt, míg a 2016 . évben 2,11 milliárd árbevétel mellett 553,826 millió forint adózott eredményt realizált. A társaság tulajdonosai a 2014. évben 220 millió, a 2015. évben 420 millió és a 2016. üzleti évben már 530 millió forint osztalékkal lettek gazdagabbak. Köztudomásúan a Vodafone Magyarországon kizárólag a Mobil Adat Kft. közreműködésével értékesíti online pénztárgéphez a szolgáltatásait, írta Tóth Bertalan.