Árpád
-2 °C
3 °C

Megvizsgálták, de nem csökkentik az online pénztárgépek adatátviteli díját

2017.07.24. 13:20

Az online pénztárgépek és az adóhatóság közötti adatkapcsolat ára idén már nem fog csökkenni, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az árat minden év végén vizsgálják felül, a legutóbbi januárban befejezett értékelés nem hozott érdemi változásokat a 2017-es évre.

A vizsgált tényezőkben a hatósági ár csökkentését eredményező változás nem következett be

- közölte Tállai András miniszterhelyettes Varga Mihály miniszter nevében. A levelet válaszként adta ki a minisztérium Tóth Bertalan MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére.

Azt írták, hogy az online pénztárgépes szolgáltatások árát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve az érintett szolgáltatók bevonásával történő éves felülvizsgálaton többek között az aktuális piaci viszonyok, a szolgáltatást igénybe vevők számának alakulása, illetve a háttérrendszerek működtetésének költségei fényében vizsgálják felül, és ha szükséges, módosítják is azokat. Így komolyabb árcsökkentésre 2018-ig most már nincs is esély.

Ugyanakkor elvileg befolyásolhatja a hatósági árakat az a széleskörű szoftverfrissítés, amelyet idén hajt végre az NMHH. A frissítésre a műszaki követelmények tavalyi változása miatt kerül sor, és a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az év végén fog kiderülni, hoz-e érdemi változást ez az adatkapcsolat árában.

A képviselő kérdésében felidézte, a piacvezető Mobil Adat Távközlési és Informatikai Szolgáltató Kft . a 2014. évben 1, 5 milliárd forintos árbevétel mellett 226,6 millió forint adózott eredményt, a 2015. évben 2,0 milliárd árbevétel mellett 453,0 millió forint adózott eredményt, míg a 2016 . évben 2,11 milliárd árbevétel mellett 553,826 millió forint adózott eredményt realizált. A társaság tulajdonosai a 2014. évben 220 millió, a 2015. évben 420 millió és a 2016. üzleti évben már 530 millió forint osztalékkal lettek gazdagabbak. Köztudomásúan a Vodafone Magyarországon kizárólag a Mobil Adat Kft. közreműködésével értékesíti online pénztárgéphez a szolgáltatásait, írta Tóth Bertalan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?