Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

10 százalékkal drágulhat a liszt

2017.07.25. 08:09

Végeztek a búza aratásával a termelők, és arra számítanak, hogy 10-15 lesz kevesebb a termés a tavalyi rekordévhez képest, a malmok pedig 5-10 százalékos áremelést terveznek - írja a Világgazdaság.

A lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke, hogy a a közel egymillió hektáros termőterületből legfeljebb 50 ezer hektár vár még betakarításra, tehát gyakorlatilag befejeződött az aratás. Az aratás előtt tavalyhoz képest 30 százalékos mennyiségcsökkenés sem volt kizárható, így a 10-15 százalékos visszaesés még jónak is számít.

A learatott búza minősége pedig lényegesen jobb, mint tavaly: 50-60 százalék közötti lesz az étkezési búza aránya, szemben a 2016-os kevesebb mint 40 százalékkal. A búza ára már az elmúlt hetekben is nőt, és a drágulás folytatódhat is, ha a szárazság tovább tart a nagyobb európai kukoricatermelő országokban, illetve Kanadában.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója ennél jelentősebb mértékű, 10 százalékos drágulásról számolt be, és azt is elmondta, hogy ennek az lesz a következménye, hogy augusztusban a liszt árát várhatóan 5-10 százalékkal emelni fogják a malmok. Ez közvetetten a kenyér, valamint a többi pékáru drágulását eredményezheti, de Lakatos szerint a drágulás egy átlagos fogyasztónak éves szinten 600-1000 forint pluszkiadást jelent csak.

A Magyar Pékszövetség szerint ugyanakkor nem annyira egyértelmű, hogy a kenyér drágulni fog a búza drágulása miatt, mert a liszt nem a legnagyobb költséghányad a sütőipari termékekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?