Virgil
0 °C
3 °C

A magyar határ közelében pusztít az afrikai sertéspestis

2017.07.25. 17:13

Kárpátalja két további térségében, a Técsői és a Volóci járásokban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját elhullott vaddisznók tetemeiből, és ezzel fél év alatt hatra nőtt az ukrajnai megye azon járásainak száma, amelyekben ASP-vírusfertőzéstől elpusztult vaddisznókat találtak - közölte az MTI az Ukrán Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat keddi bejelentése alapján.

Az ASP kórokozójával fertőzött elhullott vaddisznókra a técsői járási mokrai erdőgazdaság és a volóci járási felsővolóci állami erdőgazdaság területén bukkantak. Kárpátaljai hírportálok közlése szerint mindkét érintett járásban ülést tartottak a helyi állategészségügyi állami bizottságok, és döntöttek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében foganatosítandó intézkedésekről. Szerdára összehívták a hasonló megyei bizottság ülését is.

Kárpátalján ASP-fertőzést első ízben a múlt év végén mutattak ki egy nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult vaddisznókban. Az azóta eltelt alig több mint fél év során a veszélyes állatbetegség megjelent a Beregszászi, Ilosvai és Ökörmezői járások területén, valamennyi helyszínen vaddisznók között. Az elmúlt öt évben Ukrajna 23 megyéjében 236 ASP-s esetet regisztráltak, az idén már 88-at, szemben a tavalyi egész évi 91 esettel. A hazánkhoz legközelebbi fertőzést Beregújfalu határában, a határtól 20 kilométerre regisztrálták. Ukrán szakemberek szerint, ha az ASP terjedése a jelenlegi mértékben folytatódik, Ukrajna sertésállománya 2020-ig 1,4 millió egyeddel fog megfogyatkozni.

Magyarországon ezidáig nem bukkant fel a disznók számára végzetes vírus, a Nébih azonban keddi közleményében figyelmeztetett: rövid idő alatt több európai országban indult meg a fertőzés, és a magyar gazdáknak és vadászoknak nagyon elővigyázatosnak kell lenniük, ha el akarják azt kerülni. A hatóság részletes leírást tett közzé, amelyből a sertéstartók tájékozódhatnak a legfontosabb információkról.