Alfréd
-8 °C
2 °C

Mészáros Lőrinc cége világrekordot döntött

2017.07.25. 11:38 Módosítva: 2017-07-25 12:27:14

Akkorát mennek Mészáros Lőrinc tőzsdei cégeinek részvényei, hogy az már a világsajtó figyelmét is felkeltette: a Bloomberg a Konzum és az Opimus szárnyalásáról közölt cikket kedden.

Mint közismert, a két vállalat részvényárfolyama akkor szállt el, amikor elterjedt a hír, hogy Mészáros részesedést szerzett bennük. A Konzum bevételei tavaly még 99 százalékot estek, a cég rövid lejáratú adóssága meghétszereződött, és az alkalmazottak nagy részét kirúgták. Ehhez képest idén 6231 százalékos  pluszban is állt már, és később ugyan konszolidálódott némileg, de a júliusi folyamatos esés ellenére is 3262 százalékkal többet ér most, mint tavaly. A vállalat értéke jelen állás szerint 142 millió dollár (37 milliárd forint). Az Opimus árfolyama szerényebb, de így is figyelemreméltó, a Portfolio cikke szerint 387 százalékos pluszban áll.

Ezzel az eredménnyel a Konzum a világ legjobban teljesítő értékpapírja volt az idén, ami már a Bloomberg ingerküszöbét is elérte, a gazdasági lap (egyébként magyar) szerzője arról ír, mi áll a felfokozott befektetői érdeklődés mögött. A cikkben idézi a felcsúti polgármester gyorsan legendássá vált nyilatkozatát is arról, üzleti sikerei talán annak tudhatók be, hogy okosabb, mint Mark Zuckerberg.

De aztán gyorsan rátér a jelenség valós hátterére, vagyis hogy Mészáros baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral, és a Fidesz második ciklusának kezdete óta mind több és több állami megrendelést nyer el cégeivel. Így a kisbefektetők joggal gondolhatják, hogy amíg a kormányzat stabil, nem rossz befektetés Mészáros-érdekeltségekbe rakni a pénzüket. 

Mészáros Lőrinc vagyonosodásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben, de a felcsúti polgármester és üzleti környezete olyan sebességgel köti az újabb és újabb üzleteket, valamint csoportosít át saját birodalmán belül, hogy azóta már sok minden változott. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!