Wisconsinban épít gyárat a Foxconn

2017.07.26. 19:54

Belső források alapján szerda este rántja le a leplet egy wisconsini gyár építésének terveiről a világ egyik legnagyobb bérgyártó vállalataként ismert tajvani Foxconn, ami nagy győzelem lehet Donald Trump és a republikánus wisconsini kormányzó, Scott Walker számára – írja a Washington Post

A gyár állítólag lapos kijelzőket fog gyártani és az állam délkeleti részében épülhet majd fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány munkahelyet teremt ezzel a cég, de ez a lépés vélhetően beleillik Terry Gou, a cég vezérigazgatójának korábbi terveibe. Donald Trump megválasztása után nem sokkal mondta azt, hogy legalább 7 milliárd dollárnyi pénzt fektetne be az Egyesült Államokban és akár 50 ezer új munkahelyet is teremtenének, amivel a cég rögtön a legnagyobb munkaadók közé kerülne.

A dologgal talán Walker járna a legjobban, hiszen a 2018-as választások előtt mindenképpen jót tenne a reputációjának az, ha egy ilyen szintű beruházást tudna keresztülvinni az államban, de ez talán előrevetítheti azt is, amiről Trump még tavaly decemberben beszélt. Az elnök akkor azt írta, elképzelhető, hogy a cég egynél több gyárat is felhúz majd az országban, ez pedig tekinthető egy ilyen folyamat első lépésének.

Olyan lehetséges befektetéseket keresünk, amik egy nagyobb amerikai expanzióhoz vezethetnének. A kormányzat több szintjével folytatunk párbeszédet a terveinkről, amik jelentősen megdobhatnák a befektetéseink mértékét az országban.

– írta a cég, ami ugyanakkor az elmúlt néhány évben nem igazán maradt hű a hasonló ígéreteihez. 2013-ban például Pennsylvaniában akartak gyárat építeni, amire lett is volna igény, ám ebből végül nem lett semmi, egy évvel később pedig 1 milliárd dolláros befeketetést lebegtettek be Indonéziában, azonban ez sem valósult meg. Emellett Indiában, Vietnamban és Brazíliában is voltak hasonló esetek, azaz a jelekből ítélve egyáltalán nem biztos, hogy ebből a projektből lesz majd valami.