Szeptemberben lehet publikus a Várkert Bazár-ügy vizsgálati anyaga

FullSizeRender 2
2017.07.26. 07:11
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban június végére ígérte a Várkert Bazár és a Budai Vár üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos vizsgálat lezárását. Csepreghy Nándor, a miniszter helyettese most megerősítette az Indexnek, hogy a vizsgálat lezárult, ám annak megismerésével még várni kell.

Miután az Index május végén részletes cikkben tudósított arról, hogy egy könyvvizsgáló cég (úgy tudjuk, hogy a PwC) átvilágította a Várkert Bazár és a Budai Vár, valamint egyes vidéki várak üzemeltetését és gazdálkodását, igencsak felgyorsultak az események. 

A Miniszterelnökség a vizsgálat tényét elismerte, sőt Lázár János a soron következő Kormányinfon azt is elmondta, hogy június 30-án várható a vizsgálat zárása. Az Indexnek több érintett is levelet írt, előbb L. Simon László, aki korábban örökségvédelmi államtitkárként a területet felügyelte, majd Gyutai Csaba volt zalaegerszegi polgármester, aki a vizsgálat által érintett cégek közös vezetője. A felek nagyjából egymásra mutogattak.

Június vége

Ahogy június 30-hoz közeledtünk, ígéretet kaptunk arra, hogy a tanulmányt majd megismerhetjük. Július első heteiben szóban és írásban is igyekeztünk az illetékeseknek kérdéseket feltenni, egy ideig késett a Miniszterelnökség válasza, de most Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese megerősítette számunkra, hogy a vizsgálat valóban lezárult, a cikkünkben megjelent főbb állításokat a politikus érdemben nem cáfolta, ugyanakkor árnyalta.

Lázárék vizsgálódnak

Mint Csepreghy Nándor elmondta, Lázár János jelenleg szakjogászok segítségével vizsgálja, hogy a megismert szabálytalanságok után milyen lépéseket kell tennie. A jogászok ezt vélhetően augusztus végéig feltérképezik, utána, vagyis a politikai szezon, szeptember eleji kezdéséig válhat nyilvánossá a jelentés, amely akár személyi döntéseket, vagy jogi lépéseket is megalapozhat.

A leghangsúlyosabb kérdések a közbeszerzésekkel és az uniós források felhasználásával kapcsolatos, több évre visszanyúló szabálytalanságok lehetnek, de úgy tudjuk, hogy Lázár Jánosnak Gyutai Csaba lakásügyével is kellett foglalkoznia.

Engedélyezett, de szabálytalan lakás

Azt hallottuk, hogy a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. fejlesztésével megbízott, továbbra is zalaegerszegi illetőségű Gyutai Csabának a felettese, vagyis Lázár János miniszter valóban engedélyezte a szolgálati lakás igénybevételét, de azzal, hogy erről senki nem készített dokumentumokat, nem készültek szerződések, nem mozogtak számlák, mindenképpen súlyos szabálytalanság történt. Csepreghy szerint ez az adminisztráció már nem Lázár, hanem a cégvezető és az őt közvetlenül irányító államtitkár feladata lett volna.

Úgy tudjuk, hogy ennek a szabálytalanságnak következményei lesznek, és

a miniszter mind a juttatást adó céget, mind a juttatást igénybe vevő cégvezetőt utasította, hogy az elkövetett szabálytalanság után a korábban meg nem fizetett adót utólagosan rendezzék.

Csepreghy Nándor kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy mivel az Együtt és a Jobbik büntetőfeljelentést tett az ügyben, amennyiben a nyomozók igénylik Lázár János a vonatkozó vizsgálat megállapításait átadja a nyomozást végző hatóságoknak is.

Előzmények

Gyutai Csaba a Várgondnokság Kft. I. kerület Logodi utca 18. alatt található lakásába költözött be, de ezért

sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett, és a beköltözés előtt a céggel 5 millió forint értékű felújítást végeztetett el.

Az általunk korábban megismert dokumentumok szabálytalanságok egész sorát tárták fel, így kíváncsian várjuk, hogy az augusztus végén megismerhető vizsgálati anyagban majd mi áll.

Az már külön érdekessége a hazai, erősen átpolitizált világnak, hogy a botrányról szóló cikkünkkel talán éppen mi, vagyis a kritikus sajtó mentette meg Gyutai Csaba állását. Hiszen most azt hallottuk, hogy cikkünk megjelenése környékén Gyutai Csabát előbb látványosan kikísérték az épületből és szolgálati kulcsait is elvették.

Majd egy nappal később – mintha mi sem történt volna – visszakísérték az épületbe. Egyik forrásunk úgy fordította le a történteket számunkra, hogy bár a Miniszterelnökség szívesen eltávolította volna a cégvezetőt a helyéről, de a sajtóban kipattant politikai jellegű botrány miatt ezt már nem lehetett megtenni.

Ahogy forrásunk fogalmazott, a 2010 előtti MSZP nagy veszte az volt, hogy az eltérő baloldali lobbicsoportok hiteltelenítették, kicsinálták egymás emblematikus vezetőit.

Nálunk, a Fideszben ez nem divat, talán nyugodtabb időszakban majd el lehet távolítani a megtévedt harcosokat, de, amíg a nagy nyilvánosság előtt zajlik a csata, addig egyetlen katonát sem hagyunk hátra, mert az a gyengeség jele volna.