Duplázásra készül az újlakás-piac

2017.07.28. 11:02

Továbbra is nagyon élénk a lakásépítési kedv: az első félévben 40 százalékkal több lakás építésére adtak ki engedélyt, az új átadott lakások száma pár éven belül a duplájára emelkedhet – írja az ingatlan.com pénteki elemzésében. 

A cég adatai szerint 384 társasházfejlesztési projekt van folyamatban, ami 6 százalékos növekedés jelent idén februárhoz képest. Jelenleg 194 társasház-építés van előkészítés alatt. A lakásépítési kedv egyértelműen fokozódott tavalyhoz képest: az első félévben 19 823 lakóingatlanra adtak ki építési engedélyt, ez éves összevetésben 40 százalékos emelkedést jelent. A friss statisztikákból kiderül az is, hogy az első félévben 5004 új lakást adtak át az országban, ez az egy évvel korábbi adatokhoz képest 46 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com szerint folytatódhat a növekedés a lakásépítési piacon, de a fellendülés sebességét komolyan visszavetheti az építőiparban kialakult munkaerőhiány. Tavaly 10 ezer új lakást adtak át, ez a szám 1-2 éven belül a duplájára emelkedhet az optimista forgatókönyv szerint. A kiugróan jó lakásépítési adatokban szerepet játszik az is, hogy a vevők, az eladók és a fejlesztők egyaránt sietnek, hiszen a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig lesz érvényben.