Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felrobbant az albérletpiac a ponthatárok kiderülése után

2017.07.29. 10:38

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után 15-20 százalékkal élénkült az albérletek iránti kereslet, de a kínálat is 17 százalékkal bővült - mondta Balogh László, az ingatlan.com gazdasági elemzője szombaton az M1-en. 

Csak a magánszemélyek 4 ezer lakást kínálnak kiadásra, ennek fele Budapesten található. A fővárosban gyakran több diák bérel ki egy albérletet, mert így többfelé oszlik a bérleti díj, amely Budapesten már 150 ezer forint átlagosan, bár kerületenként jelentős eltérésekkel: Csepelen 90 ezer, a Belvárosban viszont 220 ezer forint az átlag.

Az ország keleti és nyugati régiói között is van eltérés, keleten 60-80 ezer, nyugaton 80-100 ezer forint között mozog az átlagos bérleti díj. Balogh László szerint 5 éven túli bérlés esetén már érdemes megvizsgálni a bérlés helyett a vásárlás lehetőségét, hiszen már 2-3 százalékos kamattal is vannak lakáshitelek. Az FHB legutóbbi elemzése szerint bizonyos feltételekkel még ennél is rövidebb időtáv alatt megtérülhet a vásárlás