Fotózták a biztonságiak a cigizőket a makói gumigyárban

2017.07.29. 17:25

„A szakszervezet szerint pszichés nyomásgyakorlás az, ha a biztonságiak a kijelölt helyen dohányzó makói gumigyári munkásokat fotózzák, ráadásul személyiségi jogokat is sért" - írja a Délmagyar

A cikk szerint a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) az alapjogi biztoshoz fordult, mert szerintük személyiségi jogokat sért, ha a biztonságiak a cigarettázókat fotózzák. Kiadott közleményük szerint a Continental 2011 óta próbálkozik a dohányzás visszaszorításával, de a dolgozók ellenállása miatt ezt nem sikerült megoldaniuk. A szakszervezet szerint a fotózás viszont:

pszichés nyomásgyakorlás.

Ezért ragaszkodtak hozzá, hogy álljon le a gyár a gyakorlattal. A lap megkérdezte az esetről és a konfliktusról a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. vezetését is. A cégvezetés azt válaszolta:

„A szakszervezet valóban levelet küldött a jelzett témában egy vezető kollégánknak, aki azonban pont azon a napon kezdte meg kéthetes szabadságát, így a felvetésre reagálni nem tudott. Az azóta eltelt időszakban a levelet megválaszoltuk, és a jelzett problémát megnyugtatóan rendeztük. Köszönjük a szakszervezet konstruktív együttműködését"

A Délmagyar információi szerint ez a megnyugtató rendezés azt jelenti, hogy a cég leállt a munkások fotózásával. A szakszervezet egyelőre nem kapott választ az ombudsmanntól, de a dohányzás visszaszorítását ők is támogatják, de a fotózás helyett mást javasolnak:

ha a gumigyár azt szeretné, hogy a dolgozói ritkábban gyújtsanak rá: csökkentsék az alkalmazottak leterheltségét, így ugyanis kisebb lesz a stressz, és ezzel együtt a nikotin utáni vágy.