Piroska
-11 °C
-2 °C

Nehéz ügy a közjó szolgálata, de Matolcsyék segítenek eligazodni

D  AS20170606124
2017.07.31. 08:39 Módosítva: 2017.07.31. 08:48

"Vezetés a közjó szolgálatában – Közpénzügyi gazdálkodás és menedzsment" címen jelentetett meg könyvet az MNB-alapítványok segítségével a Typotex Kiadó - írja a 24.hu.

A 700 oldalas kötet előszavát maga Matolcsy György írta, a szerzők közt pedig több MNB-dolgozót és a jegybankelnök tisztelőit is megtaláljuk: ott van a monetáris tanácsnak két tagja is, Kocziszky György és Parragh Bianka, Matolcsy egyik legnagyobb tisztelője, illetve az a Lentner Csaba is, aki a jegybankelnök lelkes híve és egyben témavezetője volt, amíg el nem hasalt Matolcsy a PhD-képzésben. A könyvet az a Bábosik Mária szerkesztette, aki most az MNB oktatási igazgatóságának vezető szakértője.

Három jegybanki alapítvány fejenként 1,9 millió forintot, összességében 5,7 millió forintot adott a könyv kiadójának, a Typotex Elektronikus Kiadó Kft.-nek a kiadvány elkészítésére, az egyik alapítvány, a PADA kuratóriumi elnöke maga Matolcsy. A kiadó korábban is kapott pénzt a jegybanki alapítványoktól, a PAGEO 4,35 millió forinttal dotált további három, nála megjelent könyvet. 

A közjóról és közpénzekről szóló friss kötet előszavában Matolcsy György egyebek mellett azt írja:

Kívánom, hogy a könyv minden olvasója számára tartogasson valami olyan üzenetet, amely segíti az eligazodásban a közpénzügyek bonyolult és szövevényes területén. Olyan legyen, mint egy világítótorony, amely mindenkinek megvilágítja a célját, a közjó szolgálatának elősegítését és az ahhoz vezető, nem mindig könnyű utat a közpénzekkel gazdálkodó szervezetekben.

Csizmadia Norbert PAGEO elnök
Csizmadia Norbert PAGEO elnök
Fotó: Ajpek Orsi

Matolcsy azok után jelentet meg könyvet a közpénzekkel való felelős gazdálkodásról, hogy (a tejesség igénye nélkül): 

  • 260 milliárd forintnyi közpénzt alapítványokon keresztüli elköltését akarta eltitkolni, majd miután ez nem sikerült, kiderült, hogy a pénzből jócskán jutott a családjának és egyéb kormányközeli köröknek is;
  • a barátnője, Vajda Zita feltűnően magas fizetésért dolgozott a jegybanknak és az alapítványoknak is, majd 32 milliós munkáltatói hitel segítségével vett lakást, de testvére és anyjának munkaadója is jól jártak;
  • a Pécsi Tudományegyetem egyik doktori iskolájában az MNB-alapítványok támogatása segítségével kimagasló ösztöndíjakhoz jutnak jegybanki dolgozók, jegybanki alapítványi tisztviselők és a Matolcsy közelébe sodródott MKB Bankhoz köthető személyek is.