Egerek futkároztak a bezáratott csillaghegyi pékség raktárában

2017.08.03. 09:36

Felfüggesztette a csillaghegyi Napsugár pékség engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert egy ellenőrzés során csaknem 60 kg lejárt élelmiszert találtak a pékségben, és a higiéniai előírásoknak sem feleltek meg, például a gépzsírral erősen szennyezett zsemleosztó például a terméket is szennyezte, más helyiségekben pedig rágcsálók ürülékét és egereket láttak az ellenőrök – derül ki a szervezet közleményéből.

A pékségben 7 lejárt minőségmegőrzési idejű és 3 jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer alapanyag forgalomból való kivonását és felhasználásának megtiltását rendelte el a Nébih.

A pékségben a következő higiéniai hiányosságokat találták az ellenőrök:

  • a sütőüzem gazdasági folyosóján hiányos, az áruszállító kocsik vonalában a téglákig lekopott vakolattal, a technológiai helyiségekben töredezett, rosszul takarítható csempepadot találtak az ellenőrök.
  • Az eszközök, gépek és berendezések rozsdásak, takarítatlanok voltak, a gépzsírral szennyezett zsemleosztó például a terméket is szennyezte.
  • A sütő helyiség mennyezetéről leeső vakolat a készáru minőségét veszélyeztette, a mosdókagylóból nyitott vödörbe folyt a szennyvíz. A technológiai helyiségek kézmosói nem voltak felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközökkel.
  • A többi helyiségében penész és pókháló fedte a falakat, illetve a padozatot, melynek alapos takarítását az ott tárolt használaton kívüli, fölösleges eszközök miatt nem lehetett megoldani.
  • Az adalékanyag raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsáló ürüléket és egereket láttak az ellenőrök.
  • A sütőüzemben valamennyi dolgozójának lejárt az egészségügyi kiskönyve.

A súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt a NÉBIH azonnal hatállyal elrendelte a sütőüzem működésének felfüggesztését. A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. A sütőüzem csak a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.