Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Sokkal többet költenek gyógyszerre a nők

2017.08.03. 07:33

Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban, és havonta tízmilliárd forintot költöttek vényköteles gyógyszerekre - írta a Világgazdaság. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jelentése szerint a receptek többségét az orvosok a szív- és érrendszeri betegségekre, a diabéteszre és társbetegségeire írják fel.

Gyakoriak még az emésztési problémák miatt kiváltott gyógyszerek, a neurológiai és reumatológiai betegségekre felírt fájdalomcsillapítók, illetve az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek is. Csak a szív- és érrendszert érintő betegségek gyógyszereire több mint 35 milliárd forintot költöttek a betegek 2016-ban.

A gyógyszerfogyasztást a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelésében terápiás napokban mérik. A jelentés szerint a nők 40 százalékkal több terápiás napnak megfelelő gyógyszert szednek, mint a férfiak. Persze a hatalmas különbség a nemek lakosságban képviselt arányából is adódik, hiszen hazánkban mintegy 500 ezerrel több nő él, mint férfi. De az az egy főre eső gyógyszerforgalom vizsgálatából kitűnik: országos átlagban a nők gyógyszerfogyasztása 29 százalékkal meghaladja a férfiakét.

Ha a megyéket vizsgáljuk a nemek tekintetében, az látszik, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb a különbség a nők és a férfiak gyógyszerszedése között, 40 százalékos.