Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az idősek ötöde dolgozik nyugdíj mellett

2017.08.04. 13:49

Magyarországon az 50 év felettiek havi jövedelmük több mint háromnegyedét rezsire, élelmiszerre és gyógyszerre költik, és csak nagyon kevés pénzt tudnak félre tenni - közölte a 4Life Direct biztosításközvetítő felmérésének megállapítását pénteken az MTI-vel.

A 4Life Direct megbízásából 2017 márciusában készült reprezentatív felmérés arra kereste a választ, hogy mire költik havi jövedelmüket, milyen megtakarításokkal rendelkeznek az 50 év felettiek, illetve a nyugdíjas korúaknak van-e egyéb bevételi forrásuk a nyugdíj mellett.

A kutatásból kiderült, hogy az 50 év felettiek havi jövedelmük

  • kétharmadát élelmiszerre, rezsire, illetve lakhatással kapcsolatos kiadásokra fordítják.
  • Bevételeik fennmaradó egyharmada főként gyógyszerekre és egészségügyi kiadásokra, valamint ruházkodásra és háztartási termékekre megy el.
  • Ezen belül bevételeik kilenc százalékát szabadidős tevékenységre fordítják,
  • és csak a jövedelmük két százalékát teszik félre.

A megkérdezett 50 év felettiek közel egyharmada egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, ez az arány magasabb a nőknél, valamint a fővárosban élőknél. A megtakarítások között népszerű a takarékszámla, az állampapír, valamint a lakástakarék-pénztár, a válaszadók ötöde otthon, készpénzben tartja félretett pénzét. A kutatás szerint a nyugdíjasok 23 százalékának a nyugdíján felül is is van bevételi forrása, főleg munkabérből.

Ötödük a nyugdíj mellett továbbra is dolgozik, és csupán a nyugdíjaskorú válaszadók elenyésző részének származik rendszeres plusz jövedelme ingatlan bérbeadásból vagy családi támogatásból. Ennek ellenére a nyugdíjasok 90 százaléka támogatja a gyermekeit és közeli hozzátartozóit valamilyen formában - tájékoztatott a 4Life Direct biztosításközvetítő.