Bűnösnek találták Martin Shkrelit, az internet leggyűlöltebb emberét

2017.08.04. 21:48 Módosítva: 2017.08.04. 21:48

Akár 20 évet is kaphat Martin Shkreli, a 34 éves, úgynevezett pharma bro, vezérigazgató, befektető, és úgy általában az internet és a világ egyik legjobban utált embere, írja a Guardian.

Shkreli azzal szerzett hírnevet magának, hogy 2015-ben, miután a start-up cége megszerezte az árusítási jogait, 5000 százalékkal felemelte a toxoplazmózis és AIDS kezelésére használt gyógyszer, a Daraprim árát. Ez egyébként teljesen legális, még ha morálisan aggasztó is.

Shkreli trollszerű, hencegő viselkedése - és a szinte letörölhetetlen vigyora - még Trumpot is arra sarkallta, hogy gusztustalannak nevezze.

A bíróság viszont nem szenyóságból ítélte el, hanem csalásért. Egyfajta piramisjátékot üzemeltetett: egy sor rossz befektetés után a befektetőket pedig különféle, direkt erre a célra létrehozott cégekből fizette ki, készpénzzel. Nyolc vádpontból háromban bűnösnek találták, annak ellenére, hogy ügyvédje az a Benjamin Brafman volt, aki sikeresen megvédte Dominique Strauss-Kahnt, az IMF vezérét a szexuális zaklatás ügyében.

A tárgyaláson több különféle vélemény is elhangzott Shkreliről: egyesek autista zseninek tartották, mások beszámolója szerint egy szélhámos, akinek egy szavát sem érdemes elhinni.