Megúszta a dinnyebotrányt a Tesco

2017.08.04. 11:41

Nem volt jogsértő a Tesco július eleji dinnyeakciója, amikor a magyar dinnye kilónkénti árát néhány nap alatt 249 forintról 99 forintra csökkentették – állapította meg a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A most lezárult hatósági eljárást a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte, beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés és erőfölényével való visszaélés gyanúja miatt tettek bejelentést.

Az Agrárszektor.hu kérdésére a Nébih közölte, hogy a beszerzési ár alatti értékesítés, illetve a diszkriminatív árképzés vélelmezett megsértését miatt vizsgálták, de nem állapítottak meg jogsértést, tehát az akció rendben volt jogilag.

A NAK a magyar termelőket megalázó és etikátlan akciónak nevezte a Tesco húzását, amely a kamara szerint veszélyezteti a termelők megélhetését. Ehhez képest már több áruházláncban is ennél olcsóbban is lehetett kapni a dinnyét, a Penny Marketben konkrétan 89 forintos akció volt.

A dinnyeárakból már tavaly is balhé volt, akkor a Tesco 49 forintig is volt, hogy levitte a dinnye kilójának árát, ami miatt akkor is vizsgálódott a Nébih.