Mészáros Lőrinc 2024-re lehet a világ leggazdagabb embere

meszaros lorinc richie rich
2017.08.04. 07:24
A felcsúti polgármester cégei nemrég világrekordot döntöttek a tőzsdén, és ha így megy tovább, hamarosan a nemzetközi milliárdosok ligájában is labdába rúghat Magyarország utóbbi kétszáz évének talán legnagyobb üzleti reménysége. Megnéztük, mi kellene ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc legyen a világ leggazdagabb embere, és mikor jöhet el végre ez a magyar siker.

Bár a magyar gazdaságtörténet nem bővelkedik a sikersztorikban, az utóbbi években ez a szomorú ezeréves átok végre megtörni látszik. Olyan szerencsénk van ugyanis, hogy korunk egyik üzleti géniuszával pont kis hazánkat áldotta meg a Teremtő és a Jó Szerencse: Mészáros Lőrinc cégei nemrég világrekordot döntöttek a tőzsdén, a felcsúti polgármester pedig hiába indult szerény körülmények közül, "Isten, a szerencse és Orbán Viktor segítségével" mára odáig jutott, hogy egyszerűen nem éri meg neki lehajolni egy ötezresért, olyan ütemben ömlik a pénz az ölébe.

Nem túlzás azt állítani, hogy ő korunk magyar gazdasági csodája, akinek vagyongyarapodása gyorsabb, mint Hosszú Katinka 200-on. Ugyanakkor a maga nemében Mészáros Lőrinc még mindig csak egy fiatal Dzsudzsák Balázs, aki éppen a PSV-ben ontja a gólokat és a gólpasszokat a balszélről: hatalmas reménység, lenyűgöző ígéret, de egyelőre csak a világ másodvonalában bizonyított. Eddig!

Ha ugyanis elkerüli a Dzsudzsákot is agyonnyomó turáni átkot, és vagyonának gyarapodása képes lesz tartani az utóbbi évek ütemét, akkor hamarosan a legnagyobbak között is labdába rúghat. Sőt,

2024-re Mészáros Lőrinc lesz a világ leggazdagabb embere. 

És ehhez nem is kell valami különleges teljesítmény, Mészárosnak csak tartania kell az elmúlt bő tíz évben diktált fineszt. Ez persze nem lesz egyszerű, de nem kell csüggedni: ha a nemzet összefog, akkor képesek lehetünk tartani az iramot, és tíz éven belül a világ trónjára juttatni a nemzet Lölőjét.

Hamarosan megcsapja Sorost

Mészáros Lőrinc vagyongyarapodása a Napi.hu éves milliárdoslistái és az Index korábbi cikke alapján elég szépen kirajzolódik. Ezek szerint a felcsúti mágusnak idén év elején nagyjából 120 milliárd forintos vagyona volt (ez azóta jelentősen nőtt cégei tőzsdei szárnyalásával), de egy évvel korábban még csak 23,8 milliárddal árválkodott, 2013-ban pedig be se került a száz leggazdagabb magyar közé. Akkoriban 5,3 milliárd volt a lista alsó határa, tehát maximum 5,2 milliárdja lehetett.

Az időben visszamenve homályosabb a kép, de azért a céginformációs adatbázis sok mindenre választ ad. Ez alapján az Index korábban úgy kalkulált, hogy Mészáros 2011-ben csinálta meg az első milliárdját – az időpont nyilván nem véletlen. Ami elég szép ahhoz képest, hogy

2006-ban még vállalkozásainak vagyona és eredménye alapján kevesebb mint 10 milliója volt.

Ez alapján látszik, hogy Mészáros vagyongyarapodás erős, ugyanakkor egyenletes ütemű: 2006 óta éves átlagban 134, 2011 óta éves átlagban 122, 2013 óta 119 százalékkal nő az összeg, amely felett a felcsúti polgármester diszponál. Persze az utóbbi két év ennél erősebb volt, de rendes statisztikus ilyen rövid időtávokból nem von le messzemenő következtetést. (Ha levonnánk, akkor az jönne ki, hogy Mészáros a tavalyi ütemet tartva, azaz vagyonát minden évben megötszörözve már 2021-ben elérhet a globális trónra.)

Ha úgy számolunk, hogy Mészáros a következő években is átlagosan 119-134 százalékkal növeli a vagyonát, akkor jövőre már jó eséllyel ott lesz a Forbes dollármilliárdosok listáján, hacsak nem szalad el nagyon a dollár árfolyama. A 24 milliárd dollárra taksált Soros Györgyöt 2022-re foghatja be, remélhetőleg ekkorra ha a magyar kormánynak nem is, Mészárosnak sikerül majd legyőznie az állítólag maffiahálózatot üzemeltető üzletembert.

Zuckerberg veszélyes

A globális trónra sem kell majd sokat várni. Ma a világ leggazdagabb embere Bill Gates, aki a Forbes szerint 86, a Bloomberg szerint 91 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Mészárosnak 2024-re, az elmaradt budapesti olimpia évére már bőven 100 milliárd dollár fölött lesz a vagyona ezzel az ütemmel (hacsak a dollár nem megy 280 fölé addigra).

Persze vélhetően a többiek is gyarapítják majd addig pénzhalmaikat, a legkarvalyabb karvalytőkések akár évi 10-15 milliárdot is össze tudnak zsákmányolni az emberek kirablásából. Ha lesz egy-két szerencsés a jelenlegi globális top10-ben, akik tartani tudják ezt az erős ütemet, akkor Mészáros Lőrincnek 2025-ig kellhet majd várnia az első helyre. Sőt, Mark Zuckerberg hiába butább, mint Mészáros, mégis erősebben gazdagodik, őt is meg kell állítani valahogy. Izgalmas lesz, és remélhetőleg egy egész ország szurkol majd vele és neki. 

Nem lenne teljes egy ilyen elemzés a további kockázatok áttekintése nélkül. Ezek alapján pedig Mészáros vagyongyarapodása sajnos egy ponton túl komoly korlátokkal néz szembe.

Az utóbbi évek ütemének fenntartása nem lesz egyszerű, hiszen

kicsit olyan milliárdosnak lenni, mint hegymászónak:

ahogy egyre magasabbra jut az ember, hatványozottan nehezebbé válik még több pénzt kisajtolni a környezetéből. Ennek ellenére ahogy a hegymászóknál is, a csúcs itt sem elérhetetlen, csak kell hozzá egy jó csapat. Az alábbi kalkulációink szerint ha a nemzet mellette áll, Mészáros tíz éven belül felérhet a trónra, és büszkévé teheti mind a 15 millió magyart.

Vannak ám gondok is :(

Az ország gázszerelőjének vagyongyarapodására számos veszély leselkedik, a vég nélküli növekedés főbb strukturális korlátai az alábbiak:

  1. Először is, a felcsúti polgármester és gázszerelő jellemzően a belföldi, és a nem exportra termelő szektorokban gyarapítja vagyonát. Az ehhez szükséges források pedig nagyrészt magyar bankoktól, illetve az állami közbeszerzésekből jönnek. 
  2. Persze egy ilyen zseniális üzletember minden bizonnyal más helyről is képes lenne forrásokat bevonni, ahogy az utóbbi idők tőzsdei szárnyalása is bizonyítja. Arra azonban nem vennénk mérget, hogy a forrásbevonás jelenlegi üteme tartható lesz.
  3. Ahogy a potenciálisan felvásárolható dolgok köre is szűkül. Bár mostanában egyre többet vásárol külföldön, azért Mészárost mindenképpen Magyarországhoz köti a szíve, legalábbis akvizícióinak döntő többsége hazai. 
  4. Továbbá a magyar gazdaságon belül van egy csomó minden, amit Mészáros nem tud és vélhetően nem is akar felvásárolni. Ott van például az Audi, a Mercedes, a Suzuki, a Continental, és a kismillió többi ipari termelő cég. Ezeket szereti a kormány, amúgy se tudná megvenni őket Mészáros, és eleve, ezek a versenyképes termelést folytató vállalatok kellenek is ahhoz, hogy legyen valami növekedés nálunk, és legyen bevétele az államnak, amiből aztán Mészárost tápolhatják. Tehát a gazdaság legértékesebb cégei kiesnek a logikusan megszerezhetők köréből.

Azaz Mészáros reális teljesítőképessége egyrészt a hazai közbeszerzési- és tőkepiacok forrásbőségétől, másrészt a hazai nem export szektorok méretétől és teljesítményétől függ. 

Dzsudzsák sorsa fenyegeti

Így pedig jóval soványabbak a kilátások, és felcsúti mágusnak össze kell szednie magát, ha nem akar Dzsudzsák sorsára jutni, és az erős kezdés és reménykeltő első öt év után eltűnni a másodvonal bugyraiban.

Első körben ott vannak jelenlegi cégei, amiket gógyijával tovább hizlalhat. A Mészároshoz köthető cégek eszközvagyonát (tehát nem a tőzsdei vagy vagyoni értékét) az Index korábban 70 milliárdra tette, ami ugyan átlagemberi ésszel nehezen felfogható összeg, de a világ élvonalában aprópénz. Ha úgy számolunk, hogy a felcsúti mester külső forrásbevonás nélkül, pusztán üzemi tevékenységük eredményéből is rettentő erős, évi 40 százalékos vagyonnövekedést tud produkálni, akkor 2025-ben még mindig alig 3 milliárd dollárra rúgna a vagyona.

Ezzel még a világ 500 leggazdagabb embere közé sem lehet bekerülni, nem hogy a legfelsőbb szűk elitbe. Arról nem is beszélve, hogy a 40 százalék már csak azért is optimista, mert Mészáros egy csomó veszteséges dolgot kénytelen működtetni, például a kormánypropagandára hangolt médiabirodalma iszonyatos mennyiségű pénzt elvisz, bár szerencsére ezt nagyrészt állami hirdetésekből fedezik.

Hitel, világ, stádium 

Tehát Mészáros kénytelen lesz külső finanszírozáshoz fordulni, hogy megtolja a szekerét. Jobbára azt is Magyarországon lesz kénytelen tenni, hiszen nyilván itt juthat a legjobb feltétellel pénzhez.

  • A magyar vállalati hitelpiacon 2016 eleje óta nagyjából 6-800 milliárd forintnyi út hitelt helyeznek ki negyedévente, más szóval éves szinten 10-12 milliárd dollár a szektor teljesítőképessége.
  • Ebből juthat bőven Mészáros cégeinek is, de azért nem lenne kifejezetten jó gazdasági stratégia csak a felcsúti polgármester felvásárlásait finanszírozni. Erős kormányzati hátszéllel egy 25-30 százalékos arány kierőszakolhat magának, ami éves szinten 3-4 milliárd dollárnyi forrásbevonást jelent.
  • Ez nem rossz, de a hőn áhított 100 milliárdhoz több kell. Ha úgy számolunk, hogy Mészáros üzleti géniuszát kamatoztatva a hitelköltségek kitermelése után még egy erős 20 százalékos hozamot tud kitermelni befektetéseiből, akkor a nettó vagyona így évi 6-800 millió dollárral nőhet.
  • Persze rendes gazdasági elemzés nem statikus, hanem dinamikus modellel számol, mi is így teszünk. A mostani folyamatok alapján például reálisnak tűnik, hogy a magyar vállalati hitelpiac hosszabb távon hozzon egy 5 százalékos évi átlagos növekedést. Másfelől Mészáros ahogy falja fel a magyar gazdaságot, úgy lesz képes növelni részesedését, a 2022-es választások után akár már minden magyar vállalati hitel 50 százaléka is övé lehet.
  • Ha így számolunk, és tartjuk a 20 százalékos megtérülést (ami ennyi pénznél egy ilyen kis és lassú gazdaságban elég optimista), akkor az jön ki, hogy bár bruttó vagyonához 25-38 milliárd dollárt tehet hozzá a hiteleken hízva, a nettó növekmény (tehát ha a fenti számokból kivonjuk a hitelállományt) még ilyen agresszív megtérülés mellett is elhanyagolható, 2025-ig alig egymilliárd dollár.

Persze ne becsüljük alá a felcsúti tőzsdemágnást, 25 százalékos évi átlagos nettó hozam mellett már 10, 30 százalékos hozam mellet 22 milliárd dollár jöhet be 2025-ig. Az utóbbit látatlanban is megelőlegezzük neki, ám sajnos ez még így is kevés a 100-hoz.

Nem kell a spekuláció

Ott van persze a hitelpiac mellett a tőzsde is, ez Mészáros igazi sikerterepe. Mióta megvette két tőzsdei cégét, a Konzum Nyrt. árfolyama 3262 (háromezer-kétszázhatvankettő) százalékos, az Opimus Nyrt.-é 387 százalékos pluszban van. Ha az árfolyam ilyen ütemben növekedne tovább, akkor

az ország már 2019-ben a világ leggazdagabb embereként ünnepelhetné Mészáros Lőrincet. 

Ugyanakkor sajnos ez a tempó tarthatatlan, hiszen az árfolyamot nem a cégek teljesítménye hajtja, hanem a spekuláció. Azt pedig tudjuk, hogy spekulálni rossz dolog, hiszen Soros is ezt csinálja.

Ettől függetlenül a megfelelő tőkebevonás mellett egy ilyen erős üzleti háttérrel rendelkező mágnástól nem túlzás azt várni, hogy jó tőzsdei eredményt hozzon. Ha a nagy vetélytársakat nézzük: az Amazon az utóbbi öt évben átlagosan nagyjából 35 százalékot, a Facebook 47-et hozott évente. Mivel Mészáros Lőrinc okosabb mint Mark Zuckerberg, nyugodtan számolhatunk azzal, hogy ki tud hozni évi 50 százalékos árfolyamnyereséget hosszabb távon.  

Ha azzal számolunk, hogy Mészáros a hitelpiaci forrásainak felét beleöli a tőzsdei cégeibe, és a teljes nyereséget visszaforgatva a tartós üzleti sikerekkel kihozza az évi 50 százalékos árfolyamnyereséget, akkor 2025-ig további nagyjából 10 milliárd dolláros vagyongyarapodást érhet el a most nagyjából 400 millió dolláros részvényportfolióján. A BUX egyébként az elmúlt 20 évben 700 százalékot hozott, ezt Mészáros az évi átlagos 50 százalékkal öt év alatt megcsinálná.

Segít Brüsszel!

De minek bénázni a tőzsdén meg a bankhitelekkel, ha van ennél sokkal biztosabb pénzforrás is? Magyarország a 2014-2020-as ciklusban önerővel együtt 29,6 milliárd eurós európai uniós támogatást oszthat ki, plusz 13 milliárd a mezőgazdasági támogatásokból is jön.

Tehát mindjárt itt van 43 milliárd euró (nagyjából 50 milliárd dollár), amit zsebre lehet tenni.

Sajnos persze kicsit feltűnő lenne, ha az összes EU-s pénzt Mészáros Lőrinc vinné el az utolsó fillérig, bár a magyar kormány azért nem az a szívbajos fajta, amikor a közbeszerzésekről van szó. Mindenesetre a felcsúti polgármester önmegtartóztatását jelzi, hogy tavaly csak 225 milliárdnyi közbeszerzésben voltak benne cégei.

Eleve ezek a pályázatok jellemzően konzorciumban mennek, sok köztük az ilyen-olyan céges támogatás, és a legtöbb esetben nem lehet az egészet ellopni, valamit mutatni is kell érte, még ha csak egy 40 centis kilátóról is van szó.

 

Ha egy nagyon optimista forgatókönyvvel számolunk, amely szerint Mészáros cégei az uniós támogatások felét nyerik majd meg, és ezeken a projekteken 50 százalékos hasznot realizálnak (más szóval a pénz felét ellopják), akkor 12,5 milliárd dolláros nettó plusz jöhet össze. Ez olyan teljesítmény, amit világszerte megirigyelnének az oligarchák és politikai strómanok; a 100 milliárd azonban még így is messze van.

Az apróért is érdemes lehajolni

Szerencsére azért vannak még projektek, amiket le lehet húzni.

  • A 10 milliárd eurós paksi bővítés tervezett magyar önrésze 40 százalék, azaz 4 milliárd euró. Persze a költségek el fognak szaladni, a végén lesz az másfélszer ennyi is. És hát rendes magyar ember minőségi munkát végez, főleg egy ilyen fontos projekten, simán számolhatunk 40 százalékos haszonnal, ami 2,4 milliárd euró, azaz 2,8 milliárd dollár.
  • Ott van még a Budapest-Belgrád kínai szupervasút a maga 3 milliárd dollárjával, az ilyen apróbb projektekre sem szabad legyinteni, ha valaki a világ csúcsára akar jutni. Ha ebben is 40 százalék lesz a magyar részvétel (ami elég optimista becslés), akkor félmilliárdot innen is ki lehet sajtolni.
  • Ha minden jól megy, addig csak lesz még egy-két kínai és orosz megaprojektünk, amivel hozzá lehet még vágni a magyar "építőiparhoz" még néhány milliárdot. De sajnos a nagy álmokhoz képest ez csak aprópénz, még ha érdemes is lehajolni érte.

Tehát közbeszerzésekből 2020-ig össze tud jönni mondjuk 15 milliárd dollár nettó vagyonnövekedés. Hogy utána mi lesz, azt nehéz megmondani, mert az EU eléggé el akarja zárni a keletiek pazarló pénzcsapját, az is lehet, hogy utána csak önerőből lehet majd szórni a pénzt.

Ha azzal számolunk, hogy Magyarország nem veti le magáról a brüsszeli rabigát, de a forrásainkat megfelezik ellenségeink az Európai Bizottságban, akkor azért 2025-ig még mindig össze lehet kalapozni 20 milliárd dollárt e téren. 

Nemzeti összefogásra van szükség

Sajnos ezen a pontos a legoptimistább becslésünk még mindig alig több mint 50 milliárd dollár. Ez jelenleg csak a 9. helyig repítené Mészárost a globális listán, 2025-re meg vélhetően már a top20-ra sem lesz elég. Ez az a pont, ahol áldozatok kell hoznunk a közös sikerért. 

Fónagy János államtitkár tavaly év végi beszámolója (.pdf) szerint a magyar állam, az önkormányzatok és az állami cégek teljes vagyona 18,2 ezer milliárd forint, azaz nagyságrendileg 70 milliárd dollár. Ez egyfelől azt jelenti, hogy

a világon jelenleg öt ember él, aki többet ér, mint a magyar állam mindene.

Másfelől pedig azt, hogy ha a teljes állami vagyont átruháznánk Mészáros Lőrincre, akkor máris bekerülne a legfelsőbb elitbe, sőt saját vagyonával együtt a dobogó legtetejére léphetne 2024-ig.

Az Index korábban a lakosság vagyonát is összeszámolta, és az jött ki, hogy nagyjából százezer-milliárdunk van összesen. Ez mai árfolyamon 385 milliárd dollár, tehát elég lenne mindenkinek a vagyona negyedét átadnia Mészáros Lőrincnek a nagy cél érdekében. Mielőtt még valaki szólna, hogy miért az emberekkel, miért nem a gazdagokkal fizettetik meg: sajnálatos módon a száz leggazdagabb magyar vagyona fél Soros Györgyöt sem tesz ki, Soros György pedig egyharmad Bill Gates sincs. De ha a gazdagok megfejésével nem is, azzal már beljebb lenne a projekt, ha a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékát ráruháznánk Mészárosra, ez mostanában nagyjából 25 milliárd dollárt tesz ki. 

A fentiek közül azonban mindkettő elég necces lenne politikailag, hiszen országunkban sajnos a mai napig sok a fanyalgó, akik nem tudnak örülni honfitársaink sikerének, és ott próbálják gáncsolni saját nemzetüket, ahol tudják. Azonban sajnos nincs más út: a cégeket sem lehet nagyon megfejni. A cégek likvid eszközei (banki betéti állományuk) 6400 milliárd forint, ami kb. 24 milliárd dollár (azaz egy Soros). Viszont nettó pozíciójuk csak nagyjából egymilliárd dollár, van ugyanis 23 milliárd dollárnyi hitelük is. Itt tehát nem sokat lehet fogni.

Nemcsak elvesz, ad is

Kérdés, hogy ha már összedobtuk neki, mit csinál majd Mészáros Lőrinc ezzel a sok pénzzel, amellett persze, hogy boldogságot hoz a magyar nemzetre a világraszóló teljesítményével.

A szupergazdagok szeretnek általában jóságos adakozó képében feltűnni, vélhetően ezzel akarják nyugtatni lelkiismeretüket. Bill Gates, Warren Buffet és Mark Zuckerberg mind-mind dollármilliárdokat jótékonykodik el, és hát ugye ott van Soros is, aki olyan nemzetrontó tevékenységekbe fektet százmilliókat, mint az emberi jogok, a szólás- és véleményszabadság, a civil társadalom vagy a demokratikus intézmények erősítése. 

Épp itt lenne az ideje, hogy valaki az imperialista amerikaiak liberális agymosása helyett rendes célokat támogasson. Mészáros létrehozhatná az Illiberális Társadalom Alapítványt, amin keresztül lehetne finanszírozni ideológiailag fejletlenebb országok (például az Egyesült Államok) hatérkerítés-építését, vagy mondjuk a török rendőrség tüntetésellenes osztagainak kiképzését. Emellett ösztöndíjprogramot is lehetne indítani a forrásínséggel küszködő kormánypárti újságíróknak, hogy eljuthassanak végre külföldre, és a helyszínről szemlélhessék meg, ahogy a békés Szíriából Soros György helikopterei szállítják a gazdasági migránsokat a háborgó Nyugatra.

A fentiekből is látszik, hogy Mészáros Lőrinc meggazdagodása nem csak a magyar népet, hanem az egész világot segítené. Itt az ideje, hogy végre összefogjon a nemzet egy nagy magyar sikerért, ha már az olimpia nem sikerült.

(A szerzőt sajnos a névrokonságon túl semmilyen rokoni szál nem fűzi Mészáros Lőrinchez, pedig lennének jó befektetési ötletei.)

(Címlap és borítókép a Richie Rich képregény alapján készült. Illusztráció: szarvas /index)