12 évre is lecsukhatják a Samsung vezetőjét

2017.08.07. 16:16

12 év börtönbüntetést kértek Li Dzsejong, a Samsung vezetője tárgyalásán az ügyészek, írja a BBC. Li-t még februárban tartóztatták le, a vádak szerint meg akarta vesztegetni Pak Gunhje akkori koreai elnököt. A vesztegetésre a vád szerint azért lett volna szükség, hogy könnyebben menjen a Samsung konglomerátum két leányvállalatának egyesítése. Ebbe a botrányba bukott bele Pak Gunhje elnök, akit a koreai parlament tavaly januárban bocsátott el posztjáról. A botrány kirobbanásáról és az elnök leváltásának folyamatáról itt írtunk részletesebben

A Samsung nagy adományokat adott a korrupciós botrányba keveredett Pak Gunhje elnök bizalmasának, Csve Szunsilnak és alapítványainak, aki a vádak szerint aztán a pénz egy részét tovább csorgatta az államfőnek.

Li Dzsejong vezérigazgató-helyettes, aki apja, a Samsung-vezér Li Kunhi 2014-es szívrohama óta a vállalatbirodalom de facto vezetője, ártatlannak vallja magát az ügyben. Li ügyvédei azt nem tagadják, hogy védencük kormányközeli forrásoknak juttatott pénzt, ám szerintük mivel Li nem várt semmit cserébe, nem is lehet elítélni.

A vállalatbirodalom vezérigazgató-helyettese mellett még négy másik Samsung-vezetőt vádolnak vesztegetéssel az ügyben, a bírósági döntésre augusztus 25-ig kell várni.