Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Akár 20 százalékkal csökkentheti gyereke albérletét

2017.08.08. 07:51

Az elmúlt két hétben robbanásszerűen nőtt a kiadó lakások kínálata. Augusztus elején országszerte már több mint 10 ezer kiadó lakást kínáltak bérlésre, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg.

Budapesten 150, Szegeden 100, Debrecenben 85, Győrben 95, Pécsen 83, Miskolcon pedig 70 ezer forint volt a havi átlagos bérleti díj az Ingatlan.com elemzése szerint. Az albérletek drágulása miatt fontosabbá válhatnak a díjak csökkentését biztosító megoldások, ilyen lehet például az önsegélyező pénztár is. A befizetések után járó adókedvezményt kihasználva akár egy-két havi bérleti díjat is meg lehet spórolni.

A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az önsegélyező pénztártagok a megtakarításukból az államilag elismert felsőoktatási intézményében tanuló, 25 évnél fiatalabb gyermekük albérletköltségeit finanszírozzák.

Ennek a megoldásnak előnye, hogy a pénztári befizetések után 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forint értékű adókedvezmény jár. Így lényegében állami támogatás vehető igénybe az albérleti díjak fizetéséhez is. Az önsegélyező pénztárakon keresztül elszámolható bérleti díjak éves összege gyermekenként az adott év első napján érvényes havi minimálbér lehet, azaz 2017- ben 127,5 ezer forint, ez pedig havi szinten több mint 10 ezer forintos tétel.

Az önsegélyező pénztáras megoldással a havi bérleti díj akár 5-20 százalékkal mérsékelhető, attól függően, melyik városban vagy kerületben található az albérlet.