Kolos, Georgina
1 °C
8 °C

Zsidai Roy milliókat keres a budavári önkormányzattól bérelt lakásokon

2017.08.08. 10:10

Zsidai Zoltán Roy budavári étterem- és szállodamogul már nagyon sok jó üzletet kötött a budavári önkormányzattal: az éttermébe igyekvő vendégek ingyen parkolhatnak, a konyhája jó ideig engedélyek nélkül működhetett, de az, amiről a Hvg.hu adott hírt kedden, minden eddigit leköröz. Kiderült ugyanis, hogy

Zsidai 114-szeres áron adja ki az önkormányzattól bérelt szállodájának apartmanjait,

vagyis milliókat keres a kerület fideszes vezetésének jóvoltából. A szóban forgó szálloda a Pest-Buda Hotel a Fortuna utcában, amely önkormányzati tulajdon, a szobái pedig önkormányzati bérlakásokként vannak nyilvántartva a polgármesteri hivatalban. Ennek a 2016-ban felújított szállónak a luxusapartmanjait napi 38-88 ezer forintért adja ki a Zsidai-csoport, miközben az önkormányzatnak összesen havi 126 ezer forint bérleti díjat fizet az összes átalakított lakásért. 

A boutique hotel legdrágább, Mátyás-templomra néző két tetőtéri szobájáért egyenként 290 eurót, vagyis kb. 88 ezer forintot kérnek el egy éjszakára, miközben a két lakásért összesen 46 077 forintot kap az önkormányzat havonta, ahogy ez a Hvg.hu-nak nagy nehezen kiadott önkormányzati adatokból kiderül. Vagyis ha azt vesszük, hogy egy szoba Zsidainak 23 ezer forintba kerül egy hónapban, és havonta 2,6 millió forintot kereshet rajta, akkor kijön a fent emlegetett 114-szeres ár. 

A többi szobán is hasonlóan jól keres az Orbán Viktor lányával is jó kapcsolatban álló étterem- és szállodatulaj, azokért ugyanis havi 16-38 ezer forintot fizet, miközben napi 38-65 ezer forintért adja ki őket. 

Igaz, a szálloda épületét a Zsidai-csoport a budavári jegyző szerint saját költségen újította fel 2016-ban, miután megszerezte az épület összes lakásának bérleti jogát, félig nyilvános pályázaton, félig az előző bérlővel cserélve, majd a négy önkormányzati lakást egy szerződésbe összevonva. Ez persze nem indokolja meg, hogy miért adja olyan olcsón az önkormányzat a lakásokat, miközben úgy is többet keresne rajtuk, ha maga adná ki őket az Airbnb-n. A portál ezzel kapcsolatos kérdéseire se az önkormányzat, se a Zsidai-csoport nem válaszolt.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után reagáltak Zsidaiék, levelükben többször is hangsúlyozzák, ezek az egyébként műemléki védettséget élvező lakások tényleg nagyon rossz állapotban voltak, és ők azt magánvagyonból újították fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!