Erik, Alexandra
EUR 383,98 Ft
USD 364,94 Ft
9 °C
23 °C

Kevesebb lesz idén a szekszárdi bor

2017.08.09. 17:00

Több száz hektáron verte el a szőlőt a jég a szekszárdi borvidéken - írja az MTI. A 2170 hektáros borvidéken Bátaszék és Báta térségében július végén pusztított jégeső mintegy 550 hektáron károsította a szőlőültetvényeket Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke szerint. Van olyan, 70 hektáros ültetvény, ahol nem csak a fürtöket, hanem a leveleket és a vesszőket is tönkretette a jég, több táblában 90-100 százalékos a kár.

A térségben három évtizede nem tapasztaltak hasonló jégverést . 

Nagy István szerint a jégeső jó termőképességű, 8-10 éves ültetvényeket ért, van ahol nem is érdemes szüretelni. Az érintett területeken 80 mázsás átlagtermésre számítottak, a kár nagyságát eddig több százmillió forintra becsülik. A termelők a kárenyhítési alapból a terméskiesés értékének 30 százalékára számítanak. Heimann Zoltán, a borvidék elnöke viszont azt mondta az MTI-nek, hogy ott, ahol nem érte kár a szőlőket, jó lesz a termés, és kiemelkedő évjáratban bíznak. 

A szüret hivatalosan augusztus 7-étől a korai fajták, cserszegi fűszeres, irsai olivér szedésével kezdődött, majd az oportóval folyatódik. Augusztusban a kékszőlők szürete is elkezdődik, szeptemberben a legnagyobb területen termő kékfrankos egy részét szedik, majd októberben a cabernet fajták és a merlot szürete következik.

A borvidéken 2016-ban 2174 hektáron 133 ezer mázsa szőlőt szüreteltek, az újbor mennyisége 92 151 hektoliter volt. Az átmenő borkészlet mennyisége 85 656 hektoliter.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek