Megnő a betörési kedv a hőségben

2017.08.09. 12:30

Szorgalmasabban munkálkodnak a betörők a nagy melegben, derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének közleményéből. A nyaralási szezonban, különösen a nagyon meleg hétvégék során különösen megnövekszik a betöréses lopások és a besurranások száma. 

A szép idő által motivált betörők egy gyengébb minőségű zárat nagyjából 15 másodperc alatt ki tudnak nyitni, de az ajtókon kívül ablakok, erkélyajtók befeszítésével, hengerzártöréssel, a zár felfúrásával vagy extrémebb esetekben a fal, vagy tető kibontásával is bejuthatnak otthonunkba.

A Mabisz szerint azonban a betörési kockázatot számtalan módon csökkenthetjük: egy rács vagy egy riasztórendszer elrettentő lehet a bűnözők számára, ha pedig épp nyaralunk, segíthet, hogy ha azt a látszatot keltjük, mintha otthon lennénk: érdemes beállítani egy időzített kapcsolót, amely előre beprogramozott időszakokban felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a tévét. A Szövetség szerint ráadásul a Facebookon és az Instagramon se nagyon kéne terjesztenünk, hogy éppen valami szép helyen vagyunk, és nem otthon.

Magyarországon a Mabisz adatai szerint évente 40-50 ezer betöréses lopás történik évente.