Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elbukta Magyarország az elszámolási vitát, megugorhat az államadósság

2017.08.10. 07:41

Az Eximbankot is az államháztartáson belülre kell sorolni, döntött a statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság (CMFB). Ezzel a testület az Eurostatnak adott igazat a magyar hatóságokkal szemben, írta a Portfolio.hu.

Az ügy előzménye, hogy a magyar statisztikai hatóságok – a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank – eligazítást kértek az Eximbank elszámolásának ügyében azok után, hogy az Eurostat azt mondta, szerinte az államháztartáson belül kell elszámolni a pénzintézetet. A tét nem kicsi, ugyanis ha az Eximbankot valóban az államháztartáson belül számolják el, szintet ugrik az államadósság.

Puskás András, az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese a bank észak-alföldi képviseletének avatásán Debrecenben 2015. február 5-én
Puskás András, az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese a bank észak-alföldi képviseletének avatásán Debrecenben 2015. február 5-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Most ugyan a kérdésben döntés született, de mivel a CMFB egy tanácsadó testület, az általa kiadott vélemények nem kötelező érvényűek. Vagyis bár az Eurostatnak adtak igazat, még elképzelhető az is, hogy a magyar hatóságok ezt figyelmen kívül hagyják, és nem sorolják át az Eximbankot az államháztartáson belülre.

Komolyabbra akkor fordulhat az ügy, ha az Eurostat erre bekeményít, és a magyar helyett inkább saját maga által kalkulált államháztartási adatokat közöl Magyarországról. Ezután a magyar fél akár az Európai Bírósághoz is fordulhat, és ott folytatódhat az ügy.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!