Hétszázezer mérgezett tojást adhattak el az Egyesült Királyságban

2017.08.10. 14:58

Az eddig becsült 21 ezernél lényegesen több, hétszázezer tojás jutott el az Egyesült Királyságba a mérgezési ügyben érintett holland csirketelepekről, írja a Telegraph. A tojásokat nem dobozolva, hanem késztermékekben, szendvicsekben, salátákban adták el, ezeket a termékeket vonják be most országszerte.

A mérsékelten mérgező, fipronil nevű rovarirtószert tartalmazó tojások március és június között jutottak el az országba, jóval a mérgezés júliusi napvilágra kerülése előtt. Holott több üzletlánc, köztük a Morrisons és a Sainsbury's is nekiálltak levenni polcaikról az érintett termékeket, a legtöbb mérgezett tojást tartalmazó készételt valószínűleg már rég elfogyasztották a britek.

A hatóságok szerint az ügynek komolyabb közegészségügyi következménye valószínűleg nem lesz, viszont igyekeznek minden fipronilos tojást kivonni a forgalomból, mivel a szer képes komoly máj-, vese- és pajzsmirigyproblémákat okozni.

Azt még pontosan nem tudni, eredetileg hogyan került Filipronil a tojásokba, de valószínűsíthető, hogy egy csirkéknek adott parazitairtó szerhez lett illegálisan hozzáadva Hollandiában vagy Belgiumban. Jelenleg mindkét országban nyomozások a fertőzés eredetéről. Hollandiában eddig 180 tojástermelő telepet zártak be a fertőzés gyanújával, és miután Németországban is felfedezték a fertőzött tojásokat, az ottani hatóságok több százezer tojást távolítottak el az üzletek polcairól.

Magyarországra a Nébih szerint egyébként nem jutottak el a fertőző tojások, de augusztus végéig minden, az országba érkező tojásterméket ellenőriznek.