Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Sokkal drágább lett az építkezés, mint amire számítottak

2017.08.10. 07:16

Bár elég sok tényező hatott a drágulás irányába, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségét (ÉVOSZ) mégis meglepte annak mértéke. A Magyar Időknek elmondták, a kivitelezőcégek mindössze 5-6 százalékos árváltozást terveztek vállalási áraikba.

Pedig a tényleges áremelkedés ennél jóval nagyobb: az építőanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépítendő termékek idei áremelkedése mellett a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozza azokat a kivitelezőcégeket, amelyek a múlt év közepén szerződtek.

Az ÉVOSZ négyszáz mikro-, kis- és közepes vállalkozás, valamint nagyvállalat megkérdezésével készült felmérésére hivatkozva arról számolt be, hogy szinte kivétel nélkül minden építőanyag-csoportban legalább 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható a fővárosban és környékén.

Budapesten a gipszkarton és a hőszigetelők 20-20 százalékkal drágultak, de a tégla, a tetőcserép és a szaniteráru is 15-15 százalékkal kerül többe. Országos viszonylatban a hőszigetelő anyagok drágultak 20 százalékkal, de a jellemző árnövekedés kisebb, 6-8 százalékos.

A felmérés szerint érdemben növekedtek az építőipari bérek is: a segédmunkások keresete 15-20 százalékkal nőtt, de a fővárosban és környékén a jó szakmunkások fizetsége akár 35 százalékkal is emelkedett.