Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Durván nőni látszik a hajléktalanok száma

2017.08.11. 13:52

A Város Mindenkié kikérte a belügytől azok számát, akik élnek, de egyáltalán nincs normális lakcímük. A válaszból kiderült, hogy több mint 100 ezer magyarnak bizonytalan már a lakcíme, ami igen komolyan romló helyzetet jelez az elmúlt két évről. 

Ez a mutató jó indikátora a hajléktalanok számának is, noha nem minden  érvényes  lakcím nélküli ember hajléktalan, sokan tudnak valamilyen szálláson tartósan élni, csak nem tudják bejelenteni magukat oda, vagy nem engedi a tulaj.

Mindenesetre pont a legdurvább csoport nőtt a leglátványosabban, akiknek egyáltalán nincs semmilyen lakcímük. Magyarországon 70 808 embernek nincs érvényes lakcíme, ebből majdnem ötezer kiskorú. Két évvel ezelőtt még csak 63 660 embert érintett a legrosszabb kategória. Mi elég lakcím-központúak vagyunk, ezért akinek nincs ilyenje, az lényegében semmilyen állampolgári jogával nem tud élni, nem szavazhat, nem tud iskolába járni a gyerek, kimarad a szociális ellátásból és az egészségügyi ellátásában is komoly nehézségekkel nézhet szembe. 

Az érvénytelen lakcímmel rendelkező emberek 41százalékának a legutóbbi bejelentett lakcíme Budapesten volt, ezt jelentősen lemaradva követik az olyan nagyobb városok, mint Miskolc, Debrecen, Pécs és Szeged.

 23 865 embernek van csak település szintű lakcíme, ez a szám két éve még 22 624 volt. Ők azok, akik lehet, hogy csak nem tudnak bejelentkezni oda, ahol egyébként élnek, de köztük is rengeteg a teljesen hajléktalan. 1453 kiskorúnak van település szintű lakcíme annak ellenére, hogy ezt tiltja a törvény. A települési lakcím elvileg teljes értékű lakcím már, de nagyon sok diszkrimináció éri azokat az embereket, akiknek ilyen lakcíme van: például nem tudnak sim-kártyát venni, nehezen tudnak bankszámlát nyitni és sokszor a munkavállaláskor sem szívesen fogadják az ilyen lakcímmel rendelkező embereket.

Csak tartózkodási címe 5818 embernek van, ez némi előrelépés a két évvel ezelőtti 6377-hoz képest. Ők is olyannak számítanak, mint akiknek nincs állandó lakcímük. A társadalombiztosítás szempontjából olyan, mintha külföldiek lennéne. Kivéve a hajléktalanokat, akik a természetbeni egészségügyi megoldásokhoz hozzájuthatnak közpénzből.