Hatalmas tojásbotrány tombol Európában

K EPA20170803114
2017.08.12. 15:18
Már 17 országban találtak Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást, és már annak a cégnek a vezetőit is letartóztatták, ami a szennyezett termék terjesztéséért felelős. Magyarországon eddig nem találtak rovarirtós tojást, ami egyébként csak nagy mennyiségben jelent egészségügyi kockázatot, de a Nébih a biztonság kedvéért ellenőrzi a tojásimportot. Belgium és Hollandia közben egymásra mutogat, mert állítólag már jóval a bejelentés előtt tudtak a hatóságaik, hogy baj van. Összeszedtük, amit eddig tudni lehet a nagy európai tojásvisszahívós balhéról.

Már több mint az EU tagállamainak felében találtak Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat, így mostanra már több millió tojást kellett visszahívni az érintett országok boltjainak polcairól. 

Eddig senkinek nem lett baja a szennyezett tojás miatt, de péntekig tizenöt európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Írország, Hollandia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, az Egyesült Királyság, Luxemburg, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia. Az EU-n kívül Svájcban és Hong Kongban is találtak szennyezett tojást.

Mi ez az egész?

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint attól is függ, hogy mennyire veszélyes a szennyezett tojás, hogy a fogyasztó milyen idős, és hogy milyen az egészségi állapota, illetve hogy milyen mennyiségű rovarirtó került a termékbe, de alapvetően ahhoz, hogy akut mérgezést kapjon valaki, extrém mennyiségű mérgezett tojást kellene elfogyasztania. 

Eddig csaknem az összes laboratórium tesztből az derült ki, hogy a szennyezett tojásokba nagyon kevés rovaritó került, konkrétan a megengedett mennyiség hetede-tizede, ugyanakkor egy belga tesztből az jött ki, hogy a szennyezett tojásokba a megengedettnél több mérgező anyag került.

Jelen esetben a Nébih szerint a hosszú távú kockázat a fontosabb, mivel a Fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így a megelőző intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyag hatásának.

Megtalálták a felelősöket

Először a holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA szólította fel múlt hét szerdán az ország lakosságát, hogy a szennyeződés gyanúja miatt a biztonság kedvéért átmenetileg ne egyenek tojást. Akkor annyit lehetett tudni, hogy 27 holland telep mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert, de nem volt egyértelmű, hogy melyik cégtől származik a szennyezett tojás.

Csütörtökön a Chickfriend nevű holland cég két vezetőjét letartóztatták, miután a nyomozás során kiderült, hogy a cég telepein Fipronil rovarirtó szerrel kevert tetűirtót használtak. A vezetőket közegészség veszélyeztetésével vádolják, a hatóságok autókat, ingatlanokat foglaltak le, és bankszámlákat is zároltak, a később kártérítési összeg fedezetének biztosítása miatt. Az is kiderült, hogy a holland telep tulajai a belga Poultry-Vision nevű cégtől vették a rovarirtó szert.

Közben már Németországba is elindult a visszahívás, péntekig a német mezőgazdasági minisztérium becslése alapján Németországban a szennyezett tojások száma elérte a 10,7 milliót. Azt nem lehet tudni, hogy ebből mennyi került kereskedelmi forgalomba, de az Aldi például 4000 boltjából hívott vissza tojásokat, ami miatt egyes boltokban ideiglenesen nem is lehetett tojást kapni.

A szomszédainknál is találtak szennyezett tojást

Az Egyesült Királyságban kisebb mennyiségben találtak fertőzött tojást, hétszázezer tojás jutott az országba késztermékekben, szendvicsekben, salátákban adták el, ezeket a termékeket vonták be országszerte. Franciaországban a mezőgazdasági miniszter bejelentése alapján 244 ezer szennyezett tojást importáltak. 

A Magyarországgal szomszédos országokban jellemzően elég kis mennyiségben találtak csak szennyezett árut:

Az Aldi 124 magyarországi üzletében csak belföldi forrásból származó tojás kapható, ezért a németországi termékvisszahívás nem érintette az Aldi Magyarországot. A Nébih információi alapján egyébként a Magyarországon forgalomba kerülő étkezési tojás mintegy 35 százaléka származik külföldről, míg 65 százalékát adja a belföldi termelés.

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján Hollandiából idén mintegy 6500 tonna - étkezési, illetve ipari - tojás érkezett Magyarországra. A Nébih eddigi információi alapján Magyarországra nem érkezett szennyezett tojás, de a biztonság kedvéért az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár augusztus végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek ellenőrzését.

A Nébih munkatársai az országba beszállított holland és lengyel eredetű tojásokból vesznek mintát, de emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból származó szállítmányokat is.

Tudtak róla, de nem szóltak

Miközben a tagállamok hatóságai végezték a dolgukat, felsőbb politikai szinten megindult az egymásra mutogatás a tagállamok között. Először a belga mezőgazdasági miniszter mondta be, hogy bizonyítékuk van arról, hogy a hollandok már 2016 novemberében kimutatták a Fipronil nevű mérgező rovarirtó szert több tojástermelő telepen, mégsem értesítették az Európai Unió illetékes szerveit. 

Időközben viszont az is kiderült, hogy a belga hatóságok is részt vettek az ügy eltussolásában, ugyanis ők sem jelentették időben a problémát:  már júniusban tudhattak a dologról, mégis július 20-ig vártak, hogy bejelentsék azt az uniós hatóságoknak.

A német mezőgazdasági miniszter "kriminálisnak" nevezte a kialakult helyzetet, a francia kollégája pedig azt mondta, hogy  sokkal hatékonyabb és gyorsabb információáramlást szeretne látni az érintettek között az ügyben.

Az érintett országok most tehát heves vádaskodásban vannak, hogy kinek mi volt pontosan a felelőssége az ügyben. Úgy tűnik ezt unhatta meg Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos, aki pénteken bejelentette, hogy szeptember 26-ra uniós miniszteri csúcstalálkozót hív össze.

Ott már nem válságtanácskozás lesz, hanem akkor már a tapasztalatokat összesítenék, és arról egyeztetnének, hogy hogyan lehetne javítani az uniós élelmiszerbiztonság-ellenőrzési rendszer hatékonyságát.

Borítókép: Friss tojásokat semmisítenek meg egy gazdaságban, a hollandiai Onstweddében 2017. augusztus 3-án. Fotó: MTI/EPA/Vincent Jannink