Még egy orosz állami cég vezetőségébe kerülhet be Gerhard Schröder

2017.08.14. 12:33

Független igazgatóként tevékenykedhetne Gerhard Schröder az orosz Rosznyefty olajvállalat igazgatótanácsában, írja a Financial Times az orosz parlament közleménye alapján. Az igazgatótanácsba Schröder mellé többek között az orosz energiaügyi minisztert és Putyin egyik gazdasági tanácsadóját is jelölte az orosz kormány.

Schröder 2005-ben volt kénytelen megválni kancellári pozíciójától. A politikus már ekkor elkezdett az orosz energiaszektor felé kacsintgatni: hivatali ideje vége felé írta alá Vlagyimir Putyinnal az Északi Áramlat II. megépítéséről szóló szerződést, majd kormányzati távozása után alig pár hónappal az orosz–német gázvezeték működtetésére létrehozott cég, a North Stream AG felügyelőbizottságának elnökévé választották.

Schröder ezt követően többször is kiállt Putyin kormánya mellett, és ez meg is térült számára: 2011-ben bekerült a Gazprom igazgatótanácsába, 2016-ben pedig a Gazprom tulajdonában álló Északi Áramlat II. igazgatótanácsának az elnökévé választották meg.

A politikust már ezekért a lépésekért is rendkívül sokan kritizálták hazájában, a Rosznyeftybe való bekerülése pedig hasonlóan vitatható lehet. Ennek oka, hogy sokan úgy látják, a Kreml gyakorta használja fel az olajcéget politikai céljainak érvényesítésére. Ezenfelül a Rosznyefty ellen több EU-s szankció is él 2014 óta, amiket a Krím félsziget orosz annektálása után hoztak: ezek korlátozzák az állami cég nyugati tőkéhez és technológiához való hozzáférését.

A Rosznyefty részvényesei szeptember 29-én, öt nappal a német parlamenti választások után fognak szavazni az új igazgatótanácsról. Amennyiben az összes állami jelölt elnyeri a kinevezést, a tanács 9 főről 11-re bővül majd.

A Kreml további jelöltjei közt van Andrej Belouszov, Putyin gazdasági tanácsadója, valamint Alexander Novak, az orosz energiaügyi miniszter. A társaság alapszabálya szerint az igazgatótanács harmadának függetlennek kell lennie, ebbe a körbe kerülhet Schröder, Matthias Warnig, az Északi Áramlat vezérigazgatója és Donald Humphreys, az ExxonMobil energetikai óriáscég volt vezetője mellé.