Trump nekimegy Kínának

2017.08.14. 23:35

Donald Trump jegyzéket írt alá hétfőn a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat kivizsgálásáról. Az elnök által aláírt memorandum célja, hogy zöld utat adjon annak a vizsgálatnak, amely az amerikai szellemi termékek kínai eltulajdonítását kívánja feltárni, írta az MTI.

Ezzel felhatalmazta Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját, hogy ha bizonyítékot lát, hozzon döntést a nyomozás megindításáról. Ha Lighthizer megindíttatja a nyomozást, akkor a Kínában tevékenykedő amerikai vállalatoknak kötelezően be kell jelenteniük az Egyesült Államokban a szellemi termékeiket.

"Megvédjük dolgozóinkat, megvédjük a mi csodálatos országunkat előrevivő innovációt, alkotóképességet és találmányokat" - mondta az elnök, aki "az amerikai szellemi termékek eltulajdonításával" vádolta meg Kínát.

Peking még a memorandum aláírása előtt reagált és kereskedelmi háború veszélyére figyelmeztetett. "Nincs jövője egy lehetséges kereskedelmi háborúnak. Ennek nem lenne győztese, csakis vesztese" - nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője.