Becsődölt az Air Berlin

2017.08.15. 14:51

Csődöt jelentett az Air Berlin, írja az MTI. Ez nem azt jelenti, hogy holnap már biztosan nem szállnak fel a gépei, hanem csak annyit, hogy mostantól határozott ideig csődvédelem alatt kívánnak működni. 

Minderre azért került sor, mert a legnagyobb tulajdonosuk, az Etihad Airways, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a cég veszteségeit.  A cég bejelentette, hogy ettől még nem módosítanak a járataikon, az eddigi jegyek érvényesek, és továbbra is árulni fognak új jegyeket. Az Air Berlin osztrák leányvállalatára, a Nikire ugyanezek a feltételek érvényesek.

Brigitte Zypries szövetségi gazdasági miniszter egyébként arról beszélt ennek kapcsán, hogy 150 millió eurós gyorskölcsönt adnak a cégnek, hogy ne kelljen azonnal lehúzniuk a rolót. Ez a segély nagyjából három hónapig fedezheti a működésüket. A cég a tavalyi évet 780 millió eurós veszteséggel zárta. 

A fapados piacba belebukó vállalatot azonban jó eséllyel megmentheti a Lufthansa, amely már el is kezdte a tárgyalásokat a cég kisegítéséről és egyes részeinek későbbi átvételéről. És ha érdekli az iparág működése, itt még utánaolvashat alaposabban.