Béla
3 °C
15 °C

Másodpercenként 4 millióba kerül a vizes vb utókommunikációs filmje

D  YT20170730030
2017.08.17. 12:12

Mindössze egy perc hosszú lesz az a 230 millió forintból készülő film, amit Kuna Tibor cégei készítenek a FINA utókommunikációjának részeként, írja a Magyar Nemzet. A film készítésére a vizes vb vége előtt négy nappal írtak ki közbeszerzést a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül, csupán előre kiválasztott cégek pályázhattak.

A nyertes az a konzorcium lett, aminek a vb folyamán már így is milliárdokat lehúzó Kuna Tibor két cége, a Trinity International Communications Kft. és a Young and Partners Kft. is tagja. A Szijjártó Péter külügyminiszterrel jóban lévő Kuna szervezte többek között a vb hirdetését, de rendezvényszervezésre is bőven kapott pénzt.

A most készülő film augusztus 21-én kerül majd adásba, ezt követően online is látható lesz. Az alkotás a világbajnokság öt helyszínét és hat sportágát mutatja be „edukatív és országimázs-népszerűsítés célokat szolgálva”. A filmből 10, 20 és 30 másodperces vágat is készül majd. A videó egyébként teljesen új mű lesz, nem a jelenleg több online felületen is futó félperces reklámról van szó.

A majdnem negyedmilliárdos költség egyébként valószínűleg nem csupán a gyártás, hanem a kampány költségeit is fedezni fogja. A pályázati kiírás szűkszavúan csak a „világbajnokság utókommunikációjához tartozó filmgyártási feladatok ellátására” szól, annak kiértékelése során azonban médiavásárlási kedvezményeket is figyelembe vettek, aminek csak akkor volt értelme, ha a videó terjesztését is ebből a keretből kellene megoldani.

Frissítés: Cáfolja saját magát a vizes vb szervezőcsapata A 444.hu-nak azt írták, hogy amit a Magyar Nemzet kérdéseire válaszoltak, az nem igaz. Sőt teljesen más az igazság. Valójában inkább hat darab egyperces filmet kértek, és lesz egy félórás, egy húszperces és egy tízperces vágás is az anyagokból. Mindenesetre ennek kapcsán már mi is rákérdeztünk, hogy akkor miért akartak hazudni bármelyik újságnak, mind a két álításuk ugyanis nem lehet igaz. És akkor már azt is megkérdeztük, hogy miért kellett az egészt külső szereplőre bízni, amikor a köztévé úgyis felvett mindent, és egymillió hasonló kisfilmet csinálnak alapjáraton is, sokkal olcsóbban. Megírjuk majd, amint válaszolnak.

(Borítókép: MTI/Illyés Tibor)