Gyula
7 °C
20 °C

Hosszú lejtmenet után pluszban zárt az állam júliusban

2017.08.21. 13:54

Az államháztartás központi alrendszerének első hét havi hiánya 816,8 milliárd forintot tett ki, júliusban 94,4 milliárd forint többlet volt. Múlt hónapban a bevételek 37,3 százalékkal nőttek és meghaladták a 1100 milliárd forintot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapján hétfőn a végleges adatokat.

Az NGM azt írja, a júliusi többletben jelentős szerepet játszott, hogy az adóbevételek magasabb szinten teljesültek, a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a foglalkoztatottak számának és a keresetek növekedésével párhuzamosan az adóterhek csökkentése mellett is stabilitás jellemzi az államkasszát.

A tervezett hiány 70 százalékán állunk

Az idei első hét havi deficiten belül a központi költségvetés 843,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 81,8 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 108,7 milliárd forintos többletet értek el.

Az elmúlt év első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 464,8 milliárd forintos hiányt mutatott, míg tavaly júliusban 62,7 milliárd forintos deficit keletkezett. Az idei első hét havi hiány az éves előirányzat 70 százaléka. A tárca hangsúlyozta, az államháztartás helyzete stabil, az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél továbbra is biztonsággal teljesíthető.

Az uniós pályázatok előlegezése a fő ok

Az államháztartási bevételek közül az előző évhez viszonyítva érdemben emelkedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó tételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok. A kiadási oldalon az uniós projektekhez kapcsolódó kifizetések megközelítették az 1090,0 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor 601,7 milliárd forintot kaptak a kedvezményezettek. Ennek oka a GKI korábbi elemzése szerint, hogy erőltetett tempóban, kevéssé átgondoltan zajlik a források kipörgetése, az évközépi kiugróan magas hiányt a nagyszabású előlegfizetés okozta. 

Az első hét hónapban befolyt uniós támogatások összege a tavalyi 151,3 milliárd forintról 194,2 milliárdra emelkedett, de ezzel is csak az éves előirányzat 12,6 százalékát érte el. Az NGM közölte: a központi alrendszer idei január-júliusi 10 083,6 milliárd forintos bevételei az előző év azonos időszakához képest 900,3 milliárd forinttal nagyobbak voltak.

Érződik a tao-kiesés, de sok szja folyt be

A bevételek közül a társasági adóból az idei év első hét hónapjában 265,9 milliárd forint bevétel keletkezett, ami az előző év azonos időszakihoz képest 19,2 milliárd forinttal maradt el. Ebben a minisztérium szerint szerepet játszik a 2017-től hatályos, egységesen 9 százalékos adókulcs alapján meghatározott, a korábbinál alacsonyabb adóelőleg-kötelezettség.

Az év első hét hónapjában az általános forgalmi adóból 1923 milliárd forint érkezett a költségvetésbe, ami az egy évvel korábbi bevételnél 147,9 milliárd forinttal több. A jövedéki adóból származó bevétel az év első hét hónapjában 561,3 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbinál 4,2 milliárd forinttal nagyobb. A pénzügyi tranzakciós illetékből az év első hét hónapjában 124,8 milliárd forint érkezett a büdzsébe, amely az egy évvel korábbi bevételnél 10,7 milliárd forinttal magasabb. A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az első hét hónapban 1100,5 milliárd forint volt, 105,6 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi összeget.

Dübörög a családok lakástámogatása

A társadalombiztosítási alapok bevételei 2993 milliárd forintra rúgtak és a bérmegállapodás 5 százalékpontos járulékkulcs csökkentése ellenére alig 1 milliárd forinttal maradtak el az előző évitől. Az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések július végéig 227,7 milliárd forintot értek el, melyeknek meghatározó tétele, 146,1 milliárd forint a termőföld-értékesítésből származott.

A központi alrendszer első hét havi 10 900,4 milliárd forint kiadásai 1252,3 milliárd forinttal voltak magasabbak, mint az elmúlt év azonos időszakában. A lakásépítési támogatásokra 2017. év első hét hónapjában 89,9 milliárd forintot fizettek ki, ami 37,9 százalékkal magasabb 2016. év azonos időszakához viszonyítva. A tb-alapok kiadásai 133,3 milliárd forinttal 3075,8 milliárd forintra emelkedtek. A családi támogatásokra idén az év első hét hónapjában összesen 242,5 milliárd forintot fordítottak. A családi támogatásokon belül jelentősen kiemelkedett a családi pótlékra kifizetett 189,0 milliárd forintos összeg.

A büdzsé nettó kamatkiadása az idei első hét hónapban 597,1 milliárd forint volt, ami 3,2 milliárd forinttal nagyobb az előző év azonos időszakihoz képest - közölte az NGM.