16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 0
Argentína 1

Ágazati egyeztetés készül a kiskereskedelemben

2017.08.22. 16:23

A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a magyarországi kereskedelmi ágazat problémái, így például a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében - írja az MTI Palkovics Imre MOSZ-elnök keddi sajtótájékoztatója alapján.

A Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetően szeptember elején, közepén megkezdheti a munkát a bizottság. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke beszámolt a Tescóval folytatott bértárgyalásokról. Elmondta, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. A szakszervezet célja, hogy a cégnél a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot.

Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli azt is, hogy a külső munkaerő - az alvállalkozók által foglalkoztatottak - létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot. A szakszervezet ezen felül szükségesnek tartja, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra.

Bubenkó Csaba tájékoztatott arról, hogy a KDFSZ által felállított sztrájkbizottságra vonatkozó 7 napos egyeztetési lehetőség csütörtökön lejár, a jogszabály pedig módot ad, hogy a szakszervezet akár már péntektől általános, határozatlan idejű sztrájkot hirdessen. A KDFSZ a bértárgyalás és a sztrájk kérdésében is együttműködik a Tescónál működő másik munkavállalói érdekképviselettel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), sztrájkköveteléseiket is egyesítik majd és vagy kedden, vagy szerdán juttatják el azt a Tescóhoz.

Bubenkó szerint a Tesco múlt héten pénteken közölt béremelési terve jó irány, a KDFSZ azért nem fogadta el mégsem, mert a vállalat által felajánlott 11-17 ezer forintos béremelés nem érint minden munkavállalói csoportot. Ráadásul a vállalat ezzel csupán a bérproblémák rendezésére tett javaslatot, a munkaerő hiány problémája és a munkakörülmények javítása továbbra is megoldatlan.  • Hírek
  • Hírek