Vesztegetéssel vádolják a Digi csoport vezetőit Romániában

2017.08.22. 18:15 Módosítva: 2017.08.22. 20:14

Vádat emeltek Romániában a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője, köztük a jelenlegi vezérigazgató ellen is egy korrupciós ügyben, amelyben a telekommunikációs vállalatot vesztegetéssel gyanúsítják – írja az MTI.

A román korrupcióellenes ügyészség keddi közleményéből kiderült, Serghei Bulgacot – aki a csoport romániai vállalatának, az RCS & RDS-nek is a vezérigazgatója – pénzmosással gyanúsítják egy televíziós sportközvetítési jog megvásárlásával kapcsolatban. Az ügyészek rajta kívül Ioan Bendei, az RCS & RDS egy másik volt vezetője, valamint a romániai vállalat ellen is vádat emeltek vesztegetés és pénzmosás miatt.

A vádhatóság szerint az RCS & RDS 3,1 millió euróval megvesztegette Dumitru Dragormirt, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga volt elnökét azért, hogy a liga előnyben részesítse a céget a sportközvetítési jogok megszerzésében. Dragomir a pályázathirdetés előtt állítólag 3,5 millió euró kenőpénzt kért, amiből 3,1 millió eurót meg is kapott egy vállalat révén, amelyet a ligaelnök és a fia irányított. Az ügyészek szerint a felek fiktív társulási szerződéseket kötöttek, hogy leplezzék a megvesztegetést. A román labdarúgó-bajnokság 2008 és 2011 közötti három idényét végül az RCS & RDS vásárolta meg 101 millió euróért.

A Digi korábban az üggyel kapcsolatban közölte, hogy a volt és jelenlegi vezetőségi tagok korrektül, törvényesen jártak el, és úgy vélték, a bűnügyi vizsgálat nem fogja jelentős mértékben befolyásolni a vállalat tevékenységét.