Elza
-4 °C
4 °C

Itt egy szuper megoldás az anyukák munkanélküliségére

GettyImages-53252482
2017.08.23. 06:40 Módosítva: 2017.08.23. 06:41

A nők ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint a férfiak, és ez jottányit nem változott az elmúlt évtizedben - állapítja meg a Quartz.com-on megjelent írásában a kenti egyetem oktatója, Heejung Chung.

Az órabérek különbségéből számított uniós statisztika szerint a férfiak ugyanazért a munkáért ötödével kapnak többet a nőknél. A különbség egyik legfőbb oka, hogy a gyermekvállalás után a nők egyrészt kilépnek a munkaerőpiacról, másrészt rosszabbul fizetett részmunkaidős állásokban találják magukat.

A 2015-ös adatok szerint a 25-49 közötti gyermektelen nők ugyanolyan arányban jelentek meg a munkaerőpiacon, mint az azonos korú férfiak. Ezzel szemben a gyermekes családokban a változás ellentétes irányú: a férfiak munkával töltött ideje és jövedelme rendszerint emelkedik, míg az anyukáknál csökken. A korcsoportban a gyermektelen nők csupán 16 százaléka dolgozik részmunkaidőben, ugyanez a gyermekeseknél bő háromszorosára, 52 százalékra nő.

A probléma pedig nem csupán a részmunkaidővel van - sőt, a cikk ugyan nem említi, de jellemzően nő a gyermekvállalási hajlandóság azokban az országokban, ahol az anyukák/apukák bőségesen válogathatnak a részmunkaidős ajánlatok között. A gond inkább az, hogy sok esetben a részmunkaidős silányabb minőségű, és arányaiban is rosszabbul fizetett, amit a brit statisztikák is alátámasztanak.  

Az egyetemi kutatók ezért arra keresték a választ, hogy mit tehetünk a nők jövedelmének/státuszának megőrzéséért? 

A kutatáshoz 40 000 brit háztartás adatait elemezték ki, megállapításaik jelentősek, de azért nem őrületesen meglepőek. A kérdés, amit vizsgáltak, az volt, hogy 

  • a rugalmas munkaidő,
  • illetve a szabad helyszínválasztás 

hogyan befolyásolja a valószínűségét annak, hogy egy újdonsült anyuka nem hagyja ott a munkáját, esetleg még a munkaórái számát sem csökkenti négy óránál többel? 

Az eredmény: miközben a gyermekvállalás után a brit nők több mint 50 százaléka kevesebb munkaórában vagy egyáltalán nem marad a munkahelyén, azok, akik bármikor és bárhonnan dolgozhatnak, csupán 25 százalékos arányban döntenek hasonlóan.

Azt is mondhatjuk, hogy a gyermekvállalás miatt a munkaerőpiacról kiszoruló minden második nő más döntést hozna (maradna a munkában), ha rugalmas keretek között dolgozhatna.

Ehhez képest ma az a helyzet - még a briteknél is -, hogy sok munkaszerződés nem enged semmiféle rugalmasságot, sőt, egy nemrég publikált tanulmány szerint sok anyuka el kell hagyja a munkahelyét, miután a rugalmas munkakörülményekre vonatkozó kérését elutasítják.