Matolcsy Zita kiszáll az MNB-alapítványokból

2017.08.28. 12:05

Matolcsy Zita lemond a Pallas alapítványoknál vállalt tisztségeiről, és visszafizeti a munkáltatói kölcsönét – derül ki a jegybank közleményéből. 

A közlemény szerint a Matolcsy Györggyel történt augusztus 25-i házasságkötése után Matolcsy Zita arról tájékoztatta a Pallas Athéné alapítványokat, hogy

  • a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítványnál betöltött kuratóriumi tagságáról lemond,
  • valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál végzett senior kutatói tevékenységét befejezi,

így ezt követően egyik Pallas alapítvánnyal sem áll jogviszonyban. 

Matolcsy Zita PADI-s kuratóriumi tagságáért az alapító okirat alapján 555 ezer forint járt, a pageós pozícióért pedig havi bruttó 600 ezer forint.

Matolcsy Zita a jegybanki alapítványok által támogatott doktori iskolában folytatott tanulmányaihoz kapcsolódó ösztöndíjáról is lemond, ez havi 300 ezer forint volt. Matolcsy Zita a 2015-ben felvett munkáltatói kölcsönének fennmaradt részét is visszafizeti a jegybanknak.

24.hu becslése alapján Matolcsy Zita nagyjából 1,45 millió forintot spórolhatott volna a jegybanktól kapott kedvezményes hitellel, amiből egy bő 60 négyzetméteres lakást vett a fővárosban, a Naphegyen. A Magyar Nemzeti Bank 32,2 millió forintos munkáltatói hitelt nyújthatott neki, ami az egyik legnagyobb hitelösszeg volt a kedvezményes hitelek között.