Többen kaphatnak állami pénzt e-kocsira

2017.08.29. 13:58

Többen kaphatnak majd elektromos autóra állami támogatást és adminisztratív könnyítések is életbe lépnek a környezetbarát közlekedés ösztönzése érdekében - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta, hogy

  • jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a
  • költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ.
  • Az eddigi pályázókon túl pedig ügyvédi irodák és ügyvédek is igénybe vehetik a támogatást.

Lepsényi István azt mondta, a program folytatása mellett támogatni fogják az elektromos taxik vásárlását és üzemeltetését, valamit az elektromos carsharing további terjedését. Bővül az állami elektromosautó-flotta, a beszerzéshez az önkormányzatok és az állami tulajdonú cégek is csatlakozhatnak.

A kormány tervei szerint 80 kilométerenként épülnek nagy teljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások a fontosabb főútvonalak mentén és normál töltők a célállomásoknál, az önkormányzatok pedig 100 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatással létesíthetnek új elektromos töltőállomásokat, így az ország teljesen átjárható lesz elektromos autókkal - mondta Lepsényi István. Eddig 535 millió forint értékben 75 önkormányzat 443 töltőpontra vonatkozó pályázatát hagyták jóvá.