Kivizsgáltatja a főváros Garancsiék ingyenreklámjait

2017.08.30. 15:17

A fővárosi közgyűlés egyhangúan elfogadta Gy. Németh Erzsébet (DK) módosító javaslatát, amellyel felkérték Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgáltassa meg: miért nem fizetett az ESMA Reklám Zrt. 2015 végétől a fővárosi köztéri oszlopokon kihelyezett reklámtáblák, reklámhordozók elhelyezéséért, és hogy kit terhel a mulasztásért, a főváros és cégei bevételeinek elmaradásáért a felelősség – írja az MTI.

Szerdán írtunk róla, hogy Garancsi István reklámérdekeltsége már két éve úgy keres reklámjaival a budapesti villanyoszlopokon, hogy arra közben sem engedélyt nem kért, sem oszlop- vagy közterület-használati díjat nem fizet.

Hogy vizsgáltassam meg, miért nem fizetett az ESMA? Ezt támogatom, próbálok tájékozódni

- így kommentálta a Hvg.hu cikke szerint Tarlós istván Gy. Németh Erzsébet javaslatát. Tarlós reakciója azért meglepő, mert az eredetileg a villanyoszlop-reklámok megpályáztatását javasló előterjesztést két helyettese, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs jegyezte, ők viszont semmilyen módon nem jelezték, hogy az ESMA kiváltságos helyzete problémát jelentene. Szeneczey szerdán ennek ellenére viszont maga is indokoltnak nevezte a vizsgálatot szerdán.

A vizsgálat szükségességéről szóló vitában Gy. Németh Erzsébet azt szerette volna megtudni, hogy mekkora bevételtől esett el az önkormányzat a plakátok ingyenes használata miatt, de a kérdésre nem kapott választ.

Lesz pályázat

Az ülésen egy másik határozatot is hoztak: eszerint a Fővárosi Közgyűlés támogatja a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosítását nyilvános pályázat útján.

A testület határozata szerint a Budapest területén lévő és a fővárosi önkormányzat, a BDK Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. (BDK), valamint a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) tulajdonát képező közvilágítási oszlopokat "tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz" elhelyezése céljából a tulajdonosokkal közösen nyilvános pályázat útján közösen kívánja hasznosítani. Az előterjesztést 18 igennel, 5 nem szavazat ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A pályázatról  Gy. Németh Erzsébet azt mondta, szerinte a Fidesz azért akarja ilyen gyorsan lebonyolítani a tendert, mert elveszítették a pert a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Mahír hirdetőoszlopainak eltávolításáról és a 2018-ras választásokra a készülve szükségük van saját felületekre az immár a Jobbikot szolgáló oligarcháéi helyett.

A közgyűlés döntése értelmében a fenti pályázat lebonyolításával a Vagyonkezelő Központ Zrt.-t bízzák meg, úgy, hogy a pályázat öt év hasznosítási időtartamot határozzon meg, továbbá a haszonbérleti díj a használatarányos díjelem mellett tartalmazzon egy fix alapdíjat is, amely a bevételtől függetlenül megilleti a haszonbérbeadót. A BDK által üzemeltetett közvilágítási oszlopok száma mintegy 77 ezer, ennek 90 százaléka a BDK, 10 százaléka pedig a fővárosi önkormányzat, illetve a BKK tulajdonában van.

Már nem zavarja a Fideszt az elefántfül

Az öt éve még Orbán Viktorral barátságban lévő Simicska Lajos Mahirját zavarták az elefántfülnek nevezett oszlophirdetésekben utazó spanyol–magyar Esma cég reklámjai, be is tiltották arra hivatkozva, hogy balesetveszélyesek.

Az Esma ezek után gyakorlatilag csődbe ment, majd az Orbánnal jó viszonyban lévő Garancsi István megvette. Erre a Fidesz kezdeményezte a reklámtilalom feloldását, a döntést azzal magyarázták, hogy mégsem olyan veszélyesek a villanyoszlopos táblák, mint hitték. Simicska és Orbán ekkorra már összeveszett.

Az oszlopreklám-tilalom feloldása után az Esma reklámokat helyezett ki a villanyoszlopokra anélkül, hogy erre a fővárostól engedélyt vagy hozzájárulást kért volna, és nem mellesleg közterület-használati vagy oszlophasználati díjat fizetett volna a reklámok után. Vagyis: a cég lassan két éve jogosulatlanul és ingyen használja városszerte ezeket a felületeket.