Retteg a szakitól? Mostantól nem kell

2017.08.30. 11:46

Egy új kormányrendelet alapján szeptember 1-jétől a villanyszerelőknek és a vízvezeték-szerelőknek legalább egymillió forint értékű biztosítással kell rendelkezniük, ami azt jelenti, hogy a biztosító ilyen összeghatárig fizet az elrontott munkák után – derül ki az Agenta-Consulting közleményéből.

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk arra hívta fel a figyelmünket, hogy a rendelet csak az energia-hálózatra csatlakozást végző villanyszerelőkre, és csak az ivóvíz és szennyvízbekötést végző vízszerelőkre vonatkozik a rendelet szerint. Korábban azt írtuk, hogy a biztosítás félbehagyott munkára is fizet, de valójában csak gondatlanul okozott kárra fizetnek.

„Rendszeresen találkozunk szakemberek által okozott hibákból eredő kárigény érvényesítésére vonatkozó kérelemmel, azonban ezek a legtöbb esetben nem számítanak lakásbiztosítási káreseménynek. Az új szabályozás ezen a területen nagyobb biztonságot jelent nemcsak a cégek, de az egyéni szakemberek szolgáltatásit igénybe vevő lakosságnak is” - mondta Kőrösi Zoltán, a cég értékesítési igazgatója.

A mesterembereknek a biztosítás mellett rendelkezniük kell a megfelelő képesítéssel és előírt gyakorlati idővel, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy az általuk alkalmazott technológia a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

Az egyre gyakrabban előforduló problémák miatt ezek a változások megkönnyebbülést hozhatnak az ügyfeleknek, hiszen a biztosítás például téríti az esetleges személyi sérüléses és dologi károkból eredő sérelemdíjat, és fedezi a munka elrontásából vagy be nem fejezéséből keletkező károkat.