Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Beindultak az uniós projektek, 27 százalékkal nőttek a beruházások

2017.08.31. 11:39

Az KSH legfrissebb adatai alapján idén a második negyedévben 27 százalékkal nőttek éves bázison a beruházások.

A kiugró adatot az magyarázza, hogy egyrészt tavaly nem jöttek EU-s pénzek, másrészt pedig a kormány igyekszik még a választások előtt minél több pénzt kiszórni a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból.

A Portfolio cikke szerint a felpörgő uniós projektek érdekessége, hogy egyelőre nem is EU-s pénzből indultak be, hanem a kormány előfinanszírozásából. Az uniós projekteken kívül viszont a vállalkozások fejlesztései is hozzájárulnak a beruházások növekedéséhez.

A beruházások a gazdaság csaknem összes területén nőttek, de alapvetően azért az látszik, hogy inkább azokban az iparágakban nőttek a beruházások, ahol nagyobb az EU-s pénzek szerepe:

  • a gép- és berendezési beruházások 21, az építési beruházások 33 százalékkal nőttek.
  • A feldolgozóipar fejlesztései 9,2 százalékkal bővültek (ami lassulást jelent az előző negyedéves 27 százalékos növekedéshez képest.
  • harmadik legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek beruházási volumene 10 százalékkal nőtt.
  • A kereskedelem, gépjárműjavítás teljesítménye 14 százalékkal nőtt, főleg a kiskereskedelemben aktív áruházláncok korszerűsítéseinek, felújításainak eredményeképpen.
  • A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai 26 százalékkal nőttek.
  • A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 94 százalékkal nőttek a beruházások a határvédelmi kiadások megugrása miatt.
  • Az oktatásban 43, az egészségügyben és a szociális ellátásban 66 százalékkal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbi szintet.
15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft