Ödön
1 °C
11 °C

NGM: Önálló tárgyként kellene pénzügyi ismereteket oktatni

2017.09.01. 16:54

Önálló és kötelező tantárgyként oktatnának pénzügyi ismereteket általános- és középiskolákban a Nemzetgazdasági Minisztérium  – írja a Hvg.hukormányportálon pénteken megjelent stratégiatervezet alapján.

A dokumentumból kiderül, hogy jelenleg csak elszórtan tanítanak pénzügyi ismereteket: önálló tantárgyként csak szakgimnáziumokban tanítanak ilyesmit, máshol a kötelező közismereti tantárgyak oktatása során jelenik meg, vagy a szabad órakeret terhére választható, de összesen nagyjából csak a diákok 10 százaléka tanul ilyesmiről.

A tervezet azt javasolja, hogy a pénzügyi ismereteket kötelezően oktassák az iskolák 7-10. évfolyamaiban, akár önálló tantárgyként, akár az alakuló műveltségterületi vagy tantárgyi struktúra szerint az általánosokban 33 óra, a középiskolákban 66 óra keretében egy tanévben, vagy két tanévben szétosztva. Ezen kívül az NGM szerint már harmadik és hatodik osztály között is bele kéne tenni a tananyagba a pénzügyi témákat, például a matekpéldákon belül a pénzügyi problémákhoz kapcsolódó feladatok arányának növelésével.

A tervezet azt is felveti, hogy érdemes lenne digitális formában felújítani az iskolai takarékbélyeg rendszerét, és e lehetne vezetni egy kifejezetten diákoknak szóló megtakarítási konstrukciót is, állami kamattámogatással. A dokumentum szerint a pedagógusképzésben is be kellene vezetni a pénzügyi ismeretek oktatását. A stratégia 7 évet ölel fel 2017-től 2023-ig, kétéves cselekvési tervekre bontva a gyakorlati megvalósítást. A tervezetet szeptember 12-ig lehet véleményezni. 

A tervről korábban itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?