Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Teljes sorcsere a Keler élén

2017.09.02. 09:09
Távozik Dudás György, a Keler Zrt. vezérigazgatója és vele együtt a tőkepiac fontos háttérintézményének szinte teljes vezetése. A többségi tulajdonos Mónus Attilának, a Deutsche Bankból érkezett szakembernek szavazott bizalmat. Ahhoz képest, ahogy az MNB meg szokott érkezni egy-egy érdekeltségébe, egész sokáig kitartott a régi menedzsment.

Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Zrt. a hazai tőkepiac legfontosabb háttérintézménye, ahol most is éppen hatalmas, részben európai uniós, részben hazai fejlesztések zajlanak. A cégcsoport milliárdos profitot is termel, de a Keler mégis nagyon ritkán szerepel a hírekben. Szerencsére.

Ez ugyanis arra utal, hogy nincs nagy baj az értékpapírokkal az elszámolással a tőkepiacokon. Az elmúlt években voltak ugyan komoly viharok a brókerpiacon (ki ne emlékezne a 2015-ös brókercsődhullámra), míg az energetikai piacon az EMFESZ bedőlése idején kellett nagyon gyorsan lépni, hogy ne tátongjon hatalmas pénzügyi lyuk. A tőke- és az energiapiac legnagyobb örömére, a Keler jól vizsgázott.

Változás

Ez volt a múlt, de szeptember elsején megjelent egy szűkszavú közlemény:

A társaságot 14 évig irányító vezérigazgató, Dudás György közös megegyezéssel távozik a társaságtól, a tisztséget Mónus Attila veszi át.

Aki távozik: Dudás György
Aki távozik: Dudás György
Fotó: keler.hu

Pénteken, munkaidő után általában azok a bejelentések szoktak beesni a levelesládába, amelyekre valójában a közlemény írói sem igazán büszkék. Nem állítjuk, hogy ezúttal erről lenne szó, hiszen a Keler-csoport személyi változásokról is döntő közgyűléseit tényleg szeptember 1-jén rendezték, mikor is lehetne a döntéseket bejelenteni, mint azok megszületése után. A péntek késődélutáni bejelentések gondolata amúgy érthető: jobb, ha nincsenek már nagyon „szolgálatban” az újságírók, jön a hétvége, hátha visszhangtalan marad a bejelentés. A takarékszövetkezeti átalakítás például majdnem mindig péntek délutáni bejelentésekkel zajlott.

Bizalom

A távozás hátteréről nem sokat tudunk, de az sokat elárul a helyzetről, hogy a Deutsche Bank letétkezelési üzletágától érkező új vezérigazgató nem az egyetlen vérfrissítés, a közleményből az is kiderül, hogy a Keler szinte teljes felső vezetése kicserélődik. Új (vélhetően megbízható) vezetők kerülnek többek között a banküzemi igazgatóság, a stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatóság és az informatikai igazgatóság élére is. Azt talán nem kell magyarázni, hogy egy elszámolóház esetében a banküzemi és az informatikai vezető a két kulcsposzt. Arról nincsen információnk, hogy az új team-et Mónus Attila válogatta össze, vagy az MNB adta a névsort.

A Kelernek amúgy az MNB mellett a Budapesti Értéktőzsdei (BÉT) is a tulajdonosa, de mivel a BÉT is az MNB kontrollja alatt áll, nagy viták aligha voltak a személyi kérdésekről.

Méltassuk a távozókat!

A 20-22 év után távozó vezetőkről a rövid közleményben semmi méltatás, vagy köszönet-nyilvánítás nincsen. Nem tisztünk ezen helyettük megbántódni, de azt érdemes rögzíteni, hogy az 1993-ban alapított Kelert a hatalmas informatikai beruházásai mellett mindvégig sikerült botrányok, korrupciós ügyek nélkül vezetni. A Keler alapvetően a hazai értékpapírok kibocsátását, az értékpapírszámlák vezetést és a tranzakciók kiegyenlítését végzi. A Keler KSZF Zrt., nevű leányvállalata volt az a klíringház, amely a gázpiaci elszámolást is végezte.

Aki jön: Mónus Attila
Aki jön: Mónus Attila
Fotó: Linkedin

A mostani változások előszeleként a Kelert hosszú éveken át vezető Lantos Csaba már korábban távozott, de az ő kipiszkálása nem volt meglepetés, hiszen sok poszton összeforrt a neve a kegyvesztetté vált Spéder Zoltánnal.

Mónus Attilát, a piacon jó szakembernek tartják, és az sem hátrány, hogy ő korábban már a Kelernél is megfordult. Az új vezető a közleményben így nyilatkozott: „a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a Keler továbbra is folytatja a szolgáltatások fejlesztését célzó stratégiai modernizációs programját. Ennek elsődleges célja, hogy egy hazai szolgáltatóból innovatív, európai és regionálisan is vezető pozícióban lévő piaci szereplővé váljon”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!