Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az építőipar beindult, az ipar lelassult tavasszal

2017.09.05. 10:58

Kiadta a Központi Statisztikai Hivatal a 2017 második negyedévére vonatkozó részletes becslését, amiből kiderül, mitől teljesített úgy a magyar gazdaság, ahogy. A GDP növekedését most is 3,2 százalékosra tette a KSH, ahogy az augusztusi első becslésekor, a szezonális hatásokat kiigazítva pedig 3.5 százalékkal bővült a gazdaság. 

A GDP növekedése összességében lassult 2017 első három hónapjához képest, amikor 4,2 százalékkal bővült a gazdaság. Ehhez nagyban hozzájárulhatott, hogy az ipar messze nem nőtt akkorát április vége és július eleje között, mint január és április között, az akkori 6,8 százalékról 3-ra lassult a növekedés. Ebben persze benne van, hogy 2016 elején bezuhant az ipar, így ahhoz képest nagyot lehetett növekedni most év elején, míg tavaly tavaszra már beindult a növekedés, ahhoz képest pedig már nehéz nagyot villantani. Azért az ipar minden ágazata bővült a KSH szerint, kivéve talán a legfontosabbat, a járműgyártást. 

Az építőipar látszólag szárnyal, 28,6 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, ami szintén leginkább annak köszönhető, hogy 2016-ban átmenetileg leálltak az uniós beruházások, mert kifutottak az előző ciklus projektjei, az újak pedig még nem indultak be. Mostanra viszont már elkezdett folyni az EU-s pénz, úgyhogy van mit építeni is. A szolgáltatások 2,8 százalékkal nőttek a második negyedévben. 

Szintén az uniós pénzek érkezése látszik a beruházásokon, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 21 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, igaz, az év elején még ennél is gyorsabban, 28 százalékkal nőtt az eszközberuházások és hasonlók mértéke.