Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fura színjátékot játszanak Mészárosék legújabb cégénél

2017.09.06. 17:00

Az Appeninn igazgatótanácsa nem javasolja a részvényesek számára, hogy elfogadják a Konzum 261 forintos nyilvános vételi ajánlatát a társaság részvényeire - ezt közölte az Appeninn Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján. 

A Mészáros Lőrinc legújabb terjeszkedéseit intéző Konzum Nyrt. és annak leányvállalata által kezelt Konzum PE Magántőkealap már most is a legnagyobb tulajdonos az Appeninnben, augusztus 24-én ugyanis tőzsdén kívüli ügyletben megállapodást kötött az Appeninn Nyrt. 49,02 százalékának megszerzésére. Ahogy ezt akkor a Konzum bejelentette, szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) akarják alakítani az Appeninnt,  hogy ezen keresztül kezeljék a két Mészáros-féle tőzsdei cég, a Konzum és az Opimus (pontosabban most már Opus Globál) ingatlanügyeit (ezekről a cégekről itt írtunk részletesebben). Miután viszont ekkora hányadot vettek a társaságban, kötelező volt vételi ajánlatot tenniük a cég összes részvényére.

Viszont Mészárosék most valószínűleg abban reménykednek, hogy a részvényesek nem fogadják el az ajánlatukat, ha ugyanis elfogadnák, akkor nem tudnák kihasználni a SZIT konstrukció nyújtotta kiváló adózási lehetőségeket. A SZIT konstrukció azt ajánlja bizonyos nyilvánosan működő ingatlan-befektetőknek, hogy amennyiben a kisrészvényesek is tartósan részesülhetnek az ingatlan-befektetéseik hozamából, akkor cserébe nagyon kedvező adózási kondíciókat kaphatnak.

Tehát Mészároséknak most nagyon kell, hogy maradjanak kisrészvényesek az Appeninben.  

Az Appeninn igazgatótanácsa valószínűleg ezért buzdítja most a részvényeseket arra, hogy ne fogadják el az ajánlatot. Az igazgatótanács közleménye szerint a társaság érdeke, hogy a közkézen maradó részvények minél nagyobb számban megmaradjanak, így "biztosított legyen a széleskörű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte és a működés nyilvánossága." A közlemény szerint "az ajánlattevők hosszú távon tőzsdén kívánják tartani az Appeninnt, stratégiájuk alapvetően egy magyarországi fókuszú, de kelet-közép-európai befektetésekre is nyitott cégcsoport létrehozása, amelyben jelenleg is számos ágazat, terület képviselteti magát, kezdve a turizmustól az agráriumon és a médián át az iparvállalatokig."

A kisrészvényeseket amúgy a Konzum ajánlata is valószínűleg inkább arra ösztönzi, hogy tartsák meg a részvényeiket, az Appeninn papírok tőzsdei árfolyama ugyanis az igazgatótanács határozatának elfogadásakor 330 forint volt, 69 forinttal több, mint amennyiért Mészárosék megvennék.