Lázár János nem szeretné, hogy EU-s képviselők megnézzék a felcsúti kisvasutat

2017.09.06. 14:59

Szeptember 18. és 20. között Magyarországra érkezik az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldöttsége, hogy utánanézzenek pár uniós pénzből finanszírozott beruházásnak. Foglalkoznak majd a 4-es metróval, és úgy tervezik, ellátogatnak egy „Budapest-közeli vasúti beruházás" helyszínére, vagyis Felcsútra, hogy megnézzék a 600 millió forintnyi uniós forrás felhasználásával épült, kezdetektől kihasználatlanságra ítélt és azóta tényleg elég kihasználatlan kisvasutat. Ez utóbbinak azonban a bizottság szeptember 4-i ülésének jegyzőkönyve szerint a magyar kormány és kormánypárt képviselői nagyon nem örülnek. 

A 24.hu számolt be az ülésről, amelyen a bizottság elnöke, a német CDU-t képviselő Inge Gräßle felolvasta Lázár János bizottságnak küldött levelét. Ebben a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt írta: 

Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg.

Lázár kifogásolta, hogy ellenzéki pártokhoz tartozó polgármesterek településein nem néz meg beruházásokat a bizottság, az ellenzék által sokat kritizált, Mészáros Lőrinc építette kisvasútra bezzeg kíváncsiak a képviselők.

Hasonló érvek mentén tiltakozott az ülésen jelen lévő Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki szerint szakmai és politikai szempontból is kritizálható, ahogy a bizottság a magyarországi útját előkészítette. Természetesen Deutsch szerint Felcsút, a „szerencsétlen kis falu” beruházása semmiben sem különbözik több ezer másik turisztikai fejlesztéstől, csak éppen a miniszterelnök ott született. Ráadásul, ha valami baj lenne a kisvasút körül, akkor már nyomozna a magyar hatóság vagy az OLAF, de arra, hogy valami ne lenne rendben Felcsúton,

a vádaskodáson túl semmilyen megalapozott tény nincsen.

Deutsch szerint az sem fair, hogy más országok esetében figyelembe veszik a belpolitikai folyamatokat az EU-s vizsgálatoknál– például azt, hogy Németországban ősszel választások lesznek, vagy hogy Nagy-Britannia éppen szakít az EU-val –, Magyarországra viszont eljönnek a választások előtt az EP képviselői, ami befolyásolhatja a politikai hangulatot. Ja, és persze még elmondta, hogy furcsa mód az MSZP-kormányok alatt egyszer sem jött Magyarországra a bizottság küldöttsége, 2010 óta viszont már harmadszorra látogatnak ide. 

Inge Gräßlét annyira nem hatották meg Lázár és Deutsch érvei, a bizottsági ülésen elutasította, hogy politikailag motivált lenne a vizsgálat, sőt, ő annyira nem is foglalkozik a magyar politikai helyzettel. Viszont azt is mondta: 

nem hagyjuk, hogy magyar kormány döntse el, hogy mit nézzünk meg.

Deutsch felvetéseire pedig azzal válaszolt, hogy a választások csak hat hónap múlva lesznek, annyira pedig nem érzi fontosnak magát és a bizottságát, hogy képes lenne befolyásolni az egész választást. Azt is megjegyezte, hogy a bizottság a munkájával az unió adófizetőinek tartozik elszámolással, nem a magyar kormánynak. Az ellen, hogy a 4-es metró ügyével is foglalkozik majd a küldöttség, se Deutschnak, se Lázárnak nem volt kifogása. Hogy milyen élményt nyújt a kisvasút, arról ajánlom kollégáim valentin napi riportját!

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP- képviselője, aki az esetre Facebook-oldalán felhívta a figyelmet, a 24.hu-nak nyilatkozva azt mondta: a költségvetési ellenőrzési bizottság látogatása teljesen normális és bevett gyakorlat, az ehhez hasonló ellenőrzésektől csak az fél, akinek takargatnivalója van.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index