Aliz
6 °C
14 °C

Aranytömbök rézből – elkészült a vádirat

2017.09.07. 11:10 Módosítva: 2017-09-07 11:10:38
A bankokat szerette volna lehúzni a Kézizálog Zrt. és tulajdonosa, B. Péter üzletember. Úgy tett, mintha jól menő zálogcége lett volna, és ezt refinanszírozta milliárdos értékben a kereskedelmi bankok hiteleiből. Valójában nem voltak tízezerszámra ügyfelei, és a fedezetként bemutatott drágakövek csupán kavicsok voltak, az aranytömbök pedig rézből készültek.

A Fővárosi Főügyészség most elkészült vádiratának lényege, hogy B. Péter, az egykoron menő üzletember a 2008-as pénzügyi válság során megroggyant. 2009 végére már 15 milliárd forint összegű banki hiteltartozást halmozott fel, cégcsoportja fenntarthatatlanná vált. A vádlott ezt szerette volna leplezni, és azt színlelte, hogy nagyon hasít, és folyamatosan bővül a záloghitelezési tevékenysége (ez volt a Kézizálog nevű cég, egy Lónyay utcai és egy szombathelyi zaci).

Egy pár szóval a vádlottról: B. Péter, az egykori asztaliteniszező a szélesebb közvélemény számára sportszponzorációi révén volt ismert, felbukkant a tatabányai, a szombathelyi és a pápai futballban is, illetve fénykorában beszállt a legjobb magyar férfi pingpongcsapat, a BVSC finanszírozásába is. Ám, ahogyan a tíz-húsz évvel ezelőtti futballklub-tulajdonos garnitúrából többen, például a könyvkereskedő Matyi Dezső, illetve Tarsoly Csaba (Quaestor), ő is nehéz gazdasági helyzetbe került.

Lízing, zálog

Pedig B. cégcsoportja, a Lombard, illetve a Kézizálog egykoron nagyon jól ment. Maga a tulajdonos nem volt outsider, valaha a legpatinásabb hazai zálogcégnél, a BÁV-nál dolgozott, aztán megalapította saját vállalkozását. Óriási dumás volt,  vállalkozásait mindig nagyon nagynak mutatta. Papíron a Kézizálog sokkal nagyobb volt, mint a BÁV, a valódi piacvezető – ma már tudjuk, hamisak voltak a dokumentumok .

Az gyanús lehetett volna, hogy a Kézizálognak nem volt kiterjedt fiókhálózata, de B. azt mondta a bankoknak, hogy azért nincs erre szüksége, mert olyan vállalkozókra specializálódott, akik ugyan pénzügyileg nagyon erősek, de a mérlegük vagy a múltjuk miatt nem hitelképesek a pénzintézeteknél, és ők személyes vagyontárgyaikkal kellő fedezetet tudnak adni a nagyobb záloghitelek mögé is.

Nyolc bank van a károsulti oldalon, mindet nem ismerjük, de úgy tudjuk, hogy az évek során a vállalkozó lépre csalta a CIB Bank, a K&H, a Raiffeisen, a Commerzbank, a Sberbank (akkor még Volksbank), az OTP, illetve a Széchenyi Kereskedelmi Bank munkatársait is. 2012 decemberében aztán furcsa kötvényprogramot is indított Németországban, de a bankok gyanút fogtak, az elmúlt évben már többen „kicsekkoltak”, de még mindig akadt újabb bepalizható kereskedelmi bank.

Hamis a baba

Vajójában a záloghitelek mögött a fedezetek sokszor nem valódiak voltak. Felmerülhetne persze, hogy nem a zálogtárgyakat beadó személyek csapták-e be a vállalkozót, de azért az soha nem tűnt életszerűnek, hogy a Kézizálog benyalta volna a bontatlan csomagolású hamis köveket, vagy az aranynak álcázott ólomrudakat, illetve rézdarabokat.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. január 22-én lépett fel a cég ellen, és felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki a céghez. Hitelintézeti forrásaink szerint ma már lehet tudni, hogy a zálogtárgyak értéke csak 5-10 százaléka volt a korábban feltüntetettnek.

A több tízezer zálogjegy valójában fiktív volt, és a nyolc kereskedelmi banktól együttesen mintegy 6 milliárd forint hitelt vett fel, amelyet a társaság később nem fizetett vissza.

A vádlott egy másik cégével is további pénzintézeteket és vagyonos vállalkozókat vett rá kölcsönnyújtására összesen mintegy 3 milliárd forint összegben.

Arany

A vádlott a kölcsönök fedezeteként általában aranytömböket ajánlott fel, amik azonban ténylegesen olvasztókemencéjében öntött, döntően rézből készült, csekély értékű tömbök voltak. Amikor a vádlott ezeket a hitelezők rendelkezésre bocsátotta, azokhoz az aranytartalom igazolására megtévesztő iratokat csatolt. A hitelek visszafizetésére nem került sor. A bűncselekmények büntetési tételének felső határa 15 évig terjedő szabadságvesztés. A vádlott két évet házi őrizetben töltött, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?