Gyárfás
18 °C
35 °C

Az MNB alelnöke szerint még elég messze vagyunk az eurótól

2017.09.08. 16:32

A maastrichti feltételeket már teljesíti Magyarország, Nagy Márton, mégsem áll készen a magyar gazdaság arra, hogy bevezessük az eurót - erről beszélt az Egerben tartott Közgazdász Vándorgyűlésen a Portfolio.hu-nak az MNB alelnöke. Nagy Márton szerint saját magunknak kellene meghatároznunk olyan országspecifikus feltételeket, amelyek inkább az ország gazdasági fejlettségével vannak összefüggésben, nem a költségvetési hiány vagy az államadósság szintjével van kapcsolatban.  

Nagy Márton fel is vázolt egy ilyen feltételrendszert, amely alapján viszont még eléggé messze áll Magyarország attól, hogy belépjen az eurózónába. Nagy javaslata szerint akkor kellene Magyarországon bevezetni az eurót, ha

  • az egy főre eső GDP és a bérszínvonal eléri az uniós átlag 90 százalékát (most előbbiben valahol 65 százaléknál, utóbbinál 55 százaléknál vagyunk)
  • csökken a magyar gazdaság dualitása, vagyis a kis- és középvállalkozások legalább fele olyan hatékonyan termelnek majd, mint a nagyvállalatok (most a kkv-k hatékonyság inkább a nagy multik harmadát éri el)
  • a munkanélküliségi ráta 4 százalék, a foglalkoztatottsági ráta pedig 65 százalék körül van (ehhez egész közel állunk, előbbi 4,2, utóbbi 68,3 százalékon áll).

Nagy szerint költségvetési kérdésekben pedig még szigorúbbaknak kellene lennünk magunkkal az euró bevezetéséhez, mint ahogy azt a maastrichti kritériumok előírják. Az MNB alelnöke egyensúlyi költségvetést és 50 százalékos GDP arányos hiányt kellene célként kitűzni, míg a maastrichti szabályok 3 százalékos költségvetési deficitet és 60 százalékos államháztartási hiányt engednek.