Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénteken négytől sztrájkolnak a Tesco dolgozói

2017.09.08. 15:32

Pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói – jelentette be Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

A sztrájk miatt egyelőre öt hipermarket és és 13 kisebb üzlet bezárt,

több üzletben pedig nőttek a sorok napközben.

Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke (k) mellette jobbra Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFK) elnöke sajtótájékoztatót tart a Tesco-sztrájkról
Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke (k) mellette jobbra Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFK) elnöke sajtótájékoztatót tart a Tesco-sztrájkról
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az MTI idézte a Tesco hivatalos közleményét. Eszerint az országban működő 206 áruházból 188 van nyitva. 18-at azért zártak be, mert  azokban nem biztosított a vásárlók megfelelő színvonalú kiszolgálása.

Zárva tart a balatonboglári, az ózdi, a paksi, a sátoraljaújhelyi, Székesfehérváron a Palota utcai, Győrön a Hunyadi utcai, a Hédervári utcai, a Lajta utcai és a Herman Ottó utcai, Szombathelyen a Gazdag Erzsi utcai, illetve Debrecenben a Szentgyörgyfalvi utcai áruház.

Budapesten zárva tart az Ady Endre utcai, az Andor utcai, a Bartók Béla utcai, a Fehérvári úti, a Hasadék utcai, a Vihar utcai és a Szent László utcai áruház.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt. Szombatra 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A munkavállalói érdekképviselet vezetője szerint óriási a tiltakozás támogatottsága a dolgozók körében, a felhíváshoz már több tucat áruház csatlakozott. Jelezte azt is, hogy továbbra is nyitottak a megegyezésre a munkaadóval és folytatni kívánják a tárgyalásokat.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke elmondta: a csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát, így az üzletek be is szüntethetik a tevékenységüket sztrájk idejére.

A Tesco dolgozói már hetek óta sztrájkkal fenyegették a céget, 25 százalékos bér- és a 15 százalékos létszámemelést követelve. A dolgozók már augusztus közepén felállították a sztrájkbizottságokat, a dolgozók pedig hétfőn állítólag azt követelik a szakszervezetektől, hogy ne kössenek kompromisszumot a vállalattal

Az áruház a bejelentés után kiadott közleményében azt írja, hogy, a Tesco csalódott, hogy a szakszervezetek a sztrájkot választották, ennek ellenére szeretné folytatni velük a megkezdett párbeszédet. "A vállalat elkötelezett, hogy a bérfejlesztéssel az idén megkezdett úton haladjon tovább, aminek köszönhetően szinte minden teljes munkaidős áruházi és raktári dolgozó 18,9%-kal magasabb fizetést vihet haza, mint az év elején."  

A sztrájk miatt a Tesco 7 hipermarkete és néhány kisebb üzlete bezárt,mert a cég nem tudta volna garantálni a megszokott kiszolgálást. A Tesco azt közölte, mindent megtesz, hogy boltjai ezen a hétvégén is a megszokott rend szerint legyenek nyitva. A sztrájkot a közlemény szerint amúgy a szakszervezetek egy olyan hétvégére időzítették, amikor a vállalat 4-5 ezer munkatársa és családjaik a Tesco hagyományos családi és sportnapján vesznek részt. 

Pénteken, nem sokkal a sztrájk kezdete után a Bécsi úti Tesco úgy-ahogy működött. Szabó Péter kollégánk jelentése szerint a kasszák harmada nyitva volt, hosszabbak a sorok, de haladnak, bár a dolgozók szerint késő délután alakulnak majd ki az igazán nagy sorok. A délutánra beosztott kasszások közül majdnem mindenki sztrájkol, ők kivonultak az üzletből, a kasszákba pedig többek között a vezető beosztású dolgozók ültek be. A hipermarket raktárában sem dolgozik most senki, ami azért kellemetlen, mert délután még szállítámányok jönnek a Tescóba, amit viszont nem lesz, aki átvesz és kipakol. 

Frissítés: A Tesco egy közleményben pontosította a mai történéseket. Azt írták: 

"A Tesco áruházainak mindössze 10 százaléka zárt be a ma délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt. A bezárt boltokkal együtt összesen az áruházak 25 százalékában tapasztalható valamilyen fennakadás. Az alábbi boltjainkban sajnos a mai napon nem tudtuk volna vásárlóinkat a megfelelő színvonalon kiszolgálni, ezért a boltok bezárása mellett döntöttünk. A kellemetlenségért elnézést kérünk:

Bp. Bartók -kisbolt
Bp. Hubay - kisbolt
Bp. Rákosi - kisbolt
Győr Bartók - kisbolt
Győr Hédervéri - kisbolt
Győr Hermann - kisbolt
Győr Hunyadi - kisbolt
Győr Ipar - kisbolt
Győr Köztelek - kisbolt
Győr Lajta - kisbolt
Győr Mécs - kisbolt
Győr Szigethy - kisbolt
Debrecen Józsa - kisbolt
Bp. Andor - kisbolt
Bicske - hipermarket
Kazincbarcika - hipermarket
Ózd - hipermarket
Paks - hipermarket
Hatvan - hipermarket
Tapolca - hipermarket
Miskolc - hipermarket"

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta: példátlanul sikeres a sztrájk a Tescónál, a két kereskedelmi szakszervezeten kívüli dolgozók is szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz, írja az MTI.

Hozzátette, a szövetség hatfős jogász bizottságot küld segítségül arra az esetre, ha valakit a sztrájk miatt esetleg elbocsátanának vagy retorzió érné. Akinek ilyen problémája lenne, az a munkástanácsok központi e-mailcímén jelezze, hogy hol történt, és segítenek neki - fejtette ki.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke elmondta, sok helyen látták, hogy diákokat vagy ismeretlen helyről érkezett munkavállalókat állítottak be a sztrájkolók helyére, de úgy értesült, hogy az ő munkaidejük is le fog járni a nyitva tartási idő vége előtt, így ezt követően valószínűleg ezzel a megoldással sem tudják fenntartani az áruházak működését azokon a helyeken, ahol még nyitva kellene tartani.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken délután közölte, hogy a munkabeszüntetést tartanak a Tescónál.