Betiltották Londonban a Taxify-t

2017.09.09. 13:13

Néhány nappal indulása után megtiltották a londoni hatóságok a Taxify taxiszolgáltató cég működését – írja az MTI. A Financial Times szerint a londoni tömegközlekedést irányító szervezet, a Transport for London (TfL) visszavonta a Taxify működési engedélyét, biztonsági okok miatt.

A Taxify vitatja az intézkedés jogosságát. Szerintük minden feltételnek eleget tettek, így fellebbeznek a döntés ellen. A TfL azzal érvel, hogy a Taxify egy leányvállalatán keresztül akart londoni taxiszolgáltatást nyújtani, pedig a vállalkozásnak erre nem volt engedélye. Markus Villig, a Taxify alapítója és vezérigazgatója ezt cáfolta: szerinte a Taxify egy olyan taxiszolgáltató céget vett meg, amelynek volt londoni taxiengedélye, és a Taxify ezt az engedélyt is megvásárolta.

A négy éve Észtországban alakult, Magyarországon is jelen lévő Taxify az általa megvásárolt City Drive Services cégen keresztül alig három napja kezdte működését Londonban. Céljuk, hogy piacot hódítsanak el a hozzá hasonlóan mobilos alkalmazásra épülő amerikai Ubertől, ami 2012 óta működik Londonban és más brit nagyvárosokban.

A Taxify a TfL tiltó döntéséig háromezer sofőrt alkalmazott Nagy-Britanniában. Az Ubernek 40 ezer sofőrje van a brit piacon.

A TfL szeptemberben dönt arról, hogy meghosszabbítja-e újabb öt évre az Uber londoni taxiszolgáltatási engedélyét. A városházi hatóság közölte: a döntésné figyelembe veszik a Scotland Yardtól kapott tájékoztatást. A SY szerint aggályos, ahogy az Uber az utasok elleni szexuális támadásokról és egyéb erőszakos cselekményekről szóló bejelentéseket kezeli.