Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden tizedik szerződés szabálytalan volt a jegybank alapítványainál

2017.09.10. 11:26

A Fővárosi Főügyészség és az Állami Számvevőszék több mint száz vizsgálatot kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványok versenyeztetés nélkül intézett 2014-es és 2015-ös beszerzései miatt. A Közbeszerzési Döntőbizottság több tucat esetben állapított meg jogsértést, vagyis az alapítványok minden tizedik szerződése szabálytalan volt - írja a Hvg.hu

MZS 4913
Fotó: Molnár Zsolt

A vizsgált szerződések miatt eddig 86 millió forint bírságot osztottak ki, de még mostanában is születnek elmarasztaló ítéletek - állítja a lap. 

A legtöbb jogsértés az alapítványok ingatlanügyeihez kapcsolódik. Kilencven milliárd forintos program keretében eddig 18 épületet vásároltak meg és újítanak fel. 

Az egyik ilyen a Budai Várban található Ybl-villa esete. Ezt 4,6 milliárd forintért vásárolta meg a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány, majd az alábbi szerződéseket kötötték:

  • tervdokumentációt 90 millióért készített a Bord Épszítés Stúdió
  • projektmenedzser a Raw Development Kft. volt havi 5,9 millióért, majd 3 millióért
  • 20 millió ment el belsőépítészeti tervekre, 24 millió tervellenőrzésre
  • 5,2 millióért készített homlokzati díszkivilágítást Tiborcz István korábbi cége, az Elios Energetikai Zrt.
  • a kivitelezést közel egymilliárd forintért vállalta a Magyar Építő Zrt, akiknek 27,1 millióért volt a DVM Design Kft. a műszaki ellenőre
  • az egészet a Frank Digitál Kommunikációs Kft. dokumentálta 5,4 millióért

Az Ybl-villa felújítása körül kilenc szerződést vizsgált a Fővárosi Főügyészség kérésére a Közbeszerzési Döntőbizottság, és hétnél jogsértést talált. 

A versenyeztetés nélküli beszerzésekkel kapcsolatban az alapítványok közös kommunikátora azt írta, hogy "ez már a múlté". „A Pallas Athéné alapítványok tavaly önként bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, és haladéktalanul megkezdték a szerződések felülvizsgálatát és megszüntetését. Azóta mindent közbeszerzés útján bonyolítanak le.” Érdekes módon azonban az Ybl-villa felújításának második ütemére ismét az előző kör nyertesei futottak be - jegyezte meg a lap.