Kína bezárja a bitcointőzsdéit

2017.09.11. 11:22 Módosítva: 2017.09.11. 11:37

A kínai pénzügyi szabályozó hatóság be fogja betiltani a tőzsdei bitcoinkereskedést az országban – írja a Wall Street Journal. A lépés elég nagy érvágás az egész globális kriptovaluta-biznisznek és a 150 milliárd dolláros bitcoinpiacnak, Kínában zajlik ugyanis a bitcoinkereskedelem 23 százaléka, és itt van a világ legtöbb bitcoinbányája is.

Arról már pénteken pletykáltak a piacon, hogy a hatóság bezárathatja a tőzsdéket, így a bitcoin és a szintén érintett másik kriptovaluta, az ether értéke már akkor zuhanni kezdett, ez pedig várhatóan a héten is folytatódni fog. A három legnagyobb kínai bitcointőzsde, a OKCoin, BTC China és a Huobi üzemeltetői azt mondták, eddig még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy be kell zárniuk a boltot. (Hogy hogyan működik a bitcoin és a többi hasonló kriptopénz, arról itt írtunk részletesebben.)

Kínában az elmúlt időben eléggé elszabadult a bitcoinpiac, egyre többen kereskedtek a virtuális pénzzel az ország három nagy bitcointőzsdéjén, a valuta árfolyama pedig 600 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. Ezek a folyamatok több okból is szúrják a kínai állam szemét: 

  • a kínai jegybank nagyon tart attól, hogy egyszer csak kipukkad a bitcoinlufi, és magával viszi több millió kínai kisbefektető pénzét, ami bedöntheti a kínai gazdaságot;
  • rengetegen kezdtek bitcoinkibocsátásokkal pénzt gyűjteni a piacon, többek között egy csomó nyerészkedő és csaló, akiktől az állam meg akarná védeni a kisbefektetőket;
  • a bitcoin a pénzmosók és terroristák kedvenc új valutájává is kezd válni, így szinte minden állam szabályozni szeretné a világon;
  • ráadásul elvileg a bitcoinon keresztül ki lehet vinni a pénzt Kína amúgy elég zárt tőkepiacáról, aminek a gazdaságot kontrollálni kívánó kormány egyáltalán nem örül. 
GettyImages-167577081
Fotó: George Frey

A tőzsdék bezáratása nem az első lépés a bitcoin korlátozására az országban. Egy héttel ezelőtt a kínai jegybank már betiltotta az initial coin offering (ICO), azaz elsődleges bitcoinkibocsátás nevű műveletet, vagyis azt, amikor valaki bitcoin eladásával próbál pénzt gyűjteni a vállalkozásának vagy egy bizonyos projektjének. Sőt, nemcsak azt tiltották be, hogy a jövőben így gyűjtsön valaki pénzt, de azokkal a kibocsátókkal, akik nem felelnek meg bizonyos feltételeknek, vissza is fizettetik a pénzt, amit eddig a bitcoinnal gyűjtöttek. 

Azért Kína nem akar teljesen leszámolni a kriptovalutákkal. Ha a tőzsdén nem is, egymás között például még mindig kereskedhetnek a kínaiak bitcoinnal, az állam pedig dolgozik azon, hogy saját maga is kibocsásson egy digitális pénzt, amit jobban tud kontrollálni, mint a bitcoint.