Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína bezárja a bitcointőzsdéit

2017.09.11. 11:22 Módosítva: 2017-09-11 11:37:12

A kínai pénzügyi szabályozó hatóság be fogja betiltani a tőzsdei bitcoinkereskedést az országban – írja a Wall Street Journal. A lépés elég nagy érvágás az egész globális kriptovaluta-biznisznek és a 150 milliárd dolláros bitcoinpiacnak, Kínában zajlik ugyanis a bitcoinkereskedelem 23 százaléka, és itt van a világ legtöbb bitcoinbányája is.

Arról már pénteken pletykáltak a piacon, hogy a hatóság bezárathatja a tőzsdéket, így a bitcoin és a szintén érintett másik kriptovaluta, az ether értéke már akkor zuhanni kezdett, ez pedig várhatóan a héten is folytatódni fog. A három legnagyobb kínai bitcointőzsde, a OKCoin, BTC China és a Huobi üzemeltetői azt mondták, eddig még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy be kell zárniuk a boltot. (Hogy hogyan működik a bitcoin és a többi hasonló kriptopénz, arról itt írtunk részletesebben.)

Kínában az elmúlt időben eléggé elszabadult a bitcoinpiac, egyre többen kereskedtek a virtuális pénzzel az ország három nagy bitcointőzsdéjén, a valuta árfolyama pedig 600 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. Ezek a folyamatok több okból is szúrják a kínai állam szemét: 

  • a kínai jegybank nagyon tart attól, hogy egyszer csak kipukkad a bitcoinlufi, és magával viszi több millió kínai kisbefektető pénzét, ami bedöntheti a kínai gazdaságot;
  • rengetegen kezdtek bitcoinkibocsátásokkal pénzt gyűjteni a piacon, többek között egy csomó nyerészkedő és csaló, akiktől az állam meg akarná védeni a kisbefektetőket;
  • a bitcoin a pénzmosók és terroristák kedvenc új valutájává is kezd válni, így szinte minden állam szabályozni szeretné a világon;
  • ráadásul elvileg a bitcoinon keresztül ki lehet vinni a pénzt Kína amúgy elég zárt tőkepiacáról, aminek a gazdaságot kontrollálni kívánó kormány egyáltalán nem örül. 
GettyImages-167577081
Fotó: George Frey

A tőzsdék bezáratása nem az első lépés a bitcoin korlátozására az országban. Egy héttel ezelőtt a kínai jegybank már betiltotta az initial coin offering (ICO), azaz elsődleges bitcoinkibocsátás nevű műveletet, vagyis azt, amikor valaki bitcoin eladásával próbál pénzt gyűjteni a vállalkozásának vagy egy bizonyos projektjének. Sőt, nemcsak azt tiltották be, hogy a jövőben így gyűjtsön valaki pénzt, de azokkal a kibocsátókkal, akik nem felelnek meg bizonyos feltételeknek, vissza is fizettetik a pénzt, amit eddig a bitcoinnal gyűjtöttek. 

Azért Kína nem akar teljesen leszámolni a kriptovalutákkal. Ha a tőzsdén nem is, egymás között például még mindig kereskedhetnek a kínaiak bitcoinnal, az állam pedig dolgozik azon, hogy saját maga is kibocsásson egy digitális pénzt, amit jobban tud kontrollálni, mint a bitcoint.